2009. március 10., kedd

Kesudiós palacsinta csokiöntettel


Egy újabb édesség, nem csak szép, de nagyon finom is.

Gyümölcslapokat egyszerre többet szoktam aszalni, így mindig van a hűtőben, ha édességre vágyunk, akkor csak rögtönzök valami tölteléket vagy öntetet, összeraktjuk, és már ehetjük is.

Tudjátok, hogy kesudióból milyen isteni "túrókrémet" lehet készíteni? A színe, illata, állaga és íze nagyon hasonlít, bár szerintem sokkal finomabb. Lássuk:

Gyümölcslapok:
5-6 db alma meghámozva, kimagozva
3-4 db banán
kevés víz
(ebből a mennyiségből 2 nagy lap lesz, ez 2x4 palacsintát jelent)

A hozzávalókból sűrű masszát turmixolunk, majd aszalógép tálcájára kiterítjük, és megaszaljuk. A képen látható gyümölcslapban van egy kevés eper is! Lehet beletenni fahéj, szegfűszeg, vagy más fűszereket, de én nem szoktam. Szeretem a gyümölcsök ízét csak úgy. És sosem tudom előre, hogy mi készül majd belőle, így nem tudhatom, hogy illik-e majd az összeállításhoz.

Kesudió krém:
10 dkg kesudió (1 csomag)
1 kanál agavé szirup (vagy más édesítőszer)
1/2 fél citrom leve
1 kiskanál vanília aroma
1 db banán
kevés víz

A hozzávalókból sűrű krémet készítünk. Én először kávédarálón porrá őröltem a kesudiót, félretettem, majd a többi hozzávalóval kezdve készítettem el a krémet. Először egy kicsit hígabb, de teljesen sima állagú cucc lett, majd később tettem bele a kesu "lisztet", így lett egyre sűrűbb. Ha fordítva csinálom, és esetleg túl hígnak találom, akkor már nem tudom mivel sűríteni. Szóval készen van a krém, óvatosan a kóstolással, mert nekem elég sok elfogyott közben :)

Csoki öntet:
1 kanál kókuszolaj
1 evőkanál kakaó (vagy karob) por
édesítőszer
kevés víz

Az olajat felolvasztjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. A víz azért kell, hogy ne legyen annyira sűrű, mint egy csoki. Az édesítést ízlés szerint végezzük, itt, ebben az összeállításban szinte nem is kell megédesíteni, mert az összes többi hozzávaló is édes.

Az összeállítást mindenki kitalálhatja maga is: a gyümölcslapokat négyfelé vágjuk, majd egyenként megtöltjük a vaníliás, citromos kesu töltelékkel, majd rácsurgatjuk a csokiöntetet.

Még egy tipp: rögtön a megtöltés után várjunk egy picit a felfalással, mert a gyümölcslapoknak kell egy kis idő, amíg megpuhulnak. A krémből és az öntetből magukba szívnak annyi nedvességet, hogy puhák, és omlósak lesznek kb 10 perc után.

15 megjegyzés:

Unknown írta...

jaj de jol nez ki!!!!!!!!! Probalkoztam mar ilyesfelevel, de sajna nem ment valami jol. De ez a finomsag igazan nagyon buzdit arra, hogy meg probalkozzak. Köszönöm draga Gitta!

siccike írta...

Ez szuper!:-) Továbbra is csak ámulok-bámulok!

Névtelen írta...

Kedves Gitta!

Most tévedtem ide a blogodra, olvasom az első két receptet... tényleg, nagyon kreatív, meg minden... de nem zavar titeket, hogy a kesudió HŐKEZELT élelmiszer? A mag, amit fogyasztunk, nyersen mérgező... csak hőkezelve válik ehetővé. Hogy illik ez bele a nyerskosztba?

Gitta írta...

Kedves Manócska! Köszönöm az észrevételedet! A magokról tudni kell, hogy nyersen csak áztatás után fogyaszthatók, az ún. enzimgátók miatt. Erről Edina részletesen ír -itt-.
Ezt én már automatikusan minden mag felhasználása előtt elvégzem, már le sem írom, annyira természetes. Beáztatom, leszárítom, és elteszem későbbi felhasználásra. Egészen más az íze, sokkal finomabb. Minden magot lehet pirított és nyers változatban kapni. Én azt gondolom, ha nincs ráírva, hogy pirított, akkor az nyers.
Én nem vagyok 100%-ig nyersevő, azt az 1-2%-ot, ami nem nyers, bizonyos hőkezelt alapanyagok teszik ki, (miso, szójaszósz, agavé szirup) bár ezekből nem fogyasztok sokat.
A kesudióról pedig várom az infókat, hogy a nem pirított változat nyers vagy nem nyers?

Unknown írta...

szia Gitta, elkészítettem a palacsintát, igaz, más töltelékkel, de ez valami ízcsoda! Csak úgy üresen is nagyon finom!
Köszönet a receptért. :)

Szabó Gábor írta...

Márpedig a kesudió az nyers, Ha hófehér, ha sárgás-barnás akkor pirított. Ilyen egyszerű. Piacról kell beszerezni.

Névtelen írta...

Kérlek szépen, keressetek már rá a guglin, ha máshogy nem megy... már az első találatban is benne lesz (Terebess honlap). A kesudió CSAK HŐKEZELT formában kapható. A hófehér, piaci is, amit giyandeva említ. Emellett, igen, kapható pirított is. Azért hőkezelik, mert nyersen nem alkalmas emberi fogyasztásra. Nézzétek meg jobban, hogy mit esztek meg. Szvsz, jobban járnátok, ha nem más földrészekről idehozott ételeket ennétek, hanem azt, ami itt terem.

Gitta írta...

Köszönjük Manócska az észrevételedet. A receptben a kesudió helyettesíthető magyar mandulával vagy dióval.

Edina írta...

Szia Gitta!

Ezt ki kell próbáljam, már a bejglis receptednél is nagyon tetszett ez a tészta, de ezt most tényleg ki kell próbáljam:) Bár gondolom neked van aszalód, mert a krékerjeid is gyönyörűek, mindenesetre megpróbálom.
A kesudióról annyit, hogy én is picit bizalmatlan vagyok az olyan magokkal, amiket nem én török fel, de hát nem mindennap eszik az ember kesudiót, meg biztos lehet nyerset is kapni, csak kis kutatómunka. Egyébként nekem is nagyon ízlett Nórának a kesudiós gyümitálja a potluckon, ezek után muszály nekem is kipróbálnom:)

susieq írta...

Angolul, hogy miért nem nyers a legtöbb kesudió:
http://www.living-foods.com/articles/rawcashew.html

Itt pedig nyers kesudiót lehet kapni:
http://www.rawguru.com/store/raw-food/truly-raw-wild-cashews-1-lb.html

Gitta írta...

Edina, amíg nem volt aszalóm, gyümölcslapokat már akkor is készítettem sütőben. Nem annyira macerás, mint a kréker, ennek nem kunkorodik fel a széle. Nem jó papírt használni, ajánlom inkább a szilikon sütőlapot. Sok szerencsét hozzá.

Gitta írta...

Susieg, köszönöm a linkeket. Elég drága, de lehet, hogy fogok rendelni, és kipróbálom.
Egyébként én sem eszem olyan sok kesudiót, bár nagyon finom. Azt olvastam, hogy nagyon sok értékes anyag van benne, annak ellenére, hogy nem nyers, nagyon egészséges.

Gitta írta...

Kedves Izolda! Örülök, hogy sikere volt a palacsintának. Milyen tölteléket használtál?

kandocsilla írta...

szia Gitta,

Leirnad legyszives aszalo hijjan hogy kell ezeket a lapokat elkesziteni sutoben?
elore is koszonom,
Csilla

Gitta írta...

Szia Csilla!
Egy teljes bejegyzés szól a gyümölcspalacsinta készítésről itt: http://gittarawfood.blogspot.com/2009/12/gyumolcslapok.html

Sütőben is lehet, a legalacsonyabb hőfokon, kicsit nyitott ajtónál... légkeveréses sütőben.