2010. december 14., kedd

Zöldséges diófasírt

Amikor 3 évvel ezelőtt elhatároztam, hogy mindent csak nyersen eszem, elég egyszerű volt a napi étkezésem. Gyümölcs, saláta, magok... Elég lehangoló volt az a gondolat, hogy karácsonykor is majd egy tál saláta lesz előttem az ünnepi asztalon (vagy pár banán :) )
Szerencsére nem kell nyersevőként sem lemondani a gasztronómia élvezetéről, még karácsonykor sem!
Most egy ötlet következik, hogyan tehetjük ünnepivé a karácsonyi asztalunkat!



A következő recept megjelent a Kifőztük magazin 10. számában. Nézz be ide, ingyen letölthető!
Főleg ünnepi alkalmakkor fordul elő, hogy a nyerskonyhában is megpróbálunk olyan ételeket készíteni, ami valamennyire hasonlít főtt-étel társaihoz. Ez a fasírt zöldségekből és olajos magokból készült, finom magyaros ízesítéssel. 

Hozzávalók:
30 dkg dió
10 dkg tökmag
30 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zeller
½ fej lilahagyma
1 evőkanálnyi apróra vágott aszalt paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
2 evőkanál hidegen sajtolt olaj
2 kávéskanál só
2 kávéskanál pirospaprika
3 kávéskanál majoranna

1 pritamin paprika

A magokat felhasználás előtt beáztatjuk tiszta vízbe. A diót minimum 12, a tökmagot minimum 5 óráig kell áztatni, hogy az enzimgátló anyagok kiázzanak, és emészthető legyen. Főzés-sütés előtt erre nincs szükség, mert hőkezelésnél ezek az anyagok lebomlanak.
A magokról az áztatóvizet leöntjük, jól átöblítjük, durvára törjük. Ne legyen liszt finomságú, de nagyobb darabok se maradjanak benne. A zöldségeket megtisztítjuk, felvágjuk, és konyhai robotgéppel morzsás állagúra aprítjuk. Kézzel jól összedolgozzuk a magokat a zöldségekkel, hozzátesszük a finomra vágott petrezselymet, az olajat, és fűszerezzük. Ha túl száraz, és nem áll össze masszává, akkor kevés vizet tehetünk hozzá.



A pritamin paprikát pici kokcákra vágjuk, és a masszához keverjük.
Kis gombócokat formázunk a masszából, és aszalógép rácsára helyezzük. 43 fokon 4-5 órán keresztül szárítjuk. Akkor jó, ha kívül száraz, ropogós, belül pedig még puha. Lehetőleg frissen, melegen tálaljuk.


Aszalógép nélkül is elkészíthető, a sütő legalacsonyabb fokozatán, ujjnyi résre nyitott ajtónál szárítsuk.

3 megjegyzés:

Kata írta...

Kezdek csábulni :))) Ez is nagyon tetszik, mivel nincs aszalógépem, marad a sütős variáció, úgyis biztosan finom lesz!

B Blue írta...

Kedves Gitta! Nagyon örülök, hogy a Nyersetel Akademia altal rabukkantam a blogodra! Nagyon köszönöm a sok finom rezept közzetetelet!
Sajnos nekem sincs aszalogepem es a sütöm nem marad nyitva ujjnyira... Vagy teljesen kik kell nyitnom vagy becsuknom. Ilyen feltetelekkel hogyan ajanlod az aszalast? Leghökeveressel?

Valaszodat elrte is nagyon köszönöm!ü

Gitta írta...

Ilyen sütővel nem nagyon lehet aszalni. Mindenképpen biztosítani kell a levegő szabad áramlását!
Szerezz be egy aszalógépet, vagy egy légkeveréses sütőt!
Jó időben a napon szárítás is lehetséges!