2010. december 12., vasárnap

Majonézes céklasaláta

Most, most van itt az ideje a cékla fogyasztásának. Tisztítja a májat, és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amelyeket a szervezet könnyen tud hasznosítani. De nem csak emiatt fogyasztjuk, hanem mert FINOM!
Sokféleképpen lehet elkészíteni a céklát, kedvencem a tormás céklasaláta, szinte minden nap van itthon, rendszeresen fogyasztjuk. Nagy lyukú reszelőn, vagy konyhai robotgépben daraboljuk apróra, és sárgarépával, almával keverhetjük, sóval, mézzel ízesítjük.

Reszelt cékla

Éva barátnőm kérdezte még régebben, hogy ettem-e már majonézes céklasalátát, mert az olyan finom. Hát, hagyományos majonézzel nem, de napraforgóból készült majonézzel most kipróbáltam, és tényleg finom. Kicsit tompítja a cékla intenzív ízét, ugyanakkor laktatóbb, töményebb. Krékerrel így is komplett főétel. Ha fázós vagy, vagy hízni szeretnél, akkor így edd, majonézzel.

Napraforgó majonéz:
1 csésze beáztatott napraforgó (legalább 3 órára, de a 6 óra az ideális, közben cseréld a vizet)
1/2 csésze víz
1 csipet só
1 kiskanál méz
pici őrölt bors
1 teáskanál őrölt mustármag
1-2 teáskanál friss citromlé (ez ízlés szerint lehet több is)

Majonézes cékla

A napraforgó magot a vízzel simára turmixoljuk, és utána jöhet az ízesítés. Az itt megadott mennyiségek egy alapnak számítanak, kóstold meg, és az egyéni ízlésednek megfelelően adj még hozzá sósat, vagy édeset, vagy savanyút.
Bármilyen zöldséget tehetsz hozzá, használd a régi, hagyományos majonézes ötleteket, majd készítek, és teszek fel majonézes recepteket én is. A hűtőszekrényben 2-3 napig eláll, így készíthetsz előre többet is. 
A napraforgó majonéz nem túl szép, ezért nézd el nekem kedves Olvasóm, hogy erről most nem közlök fotót. Céklával összekeverve már kinéz valahogy. 

A majonézes céklasalátához nem kell más, mint lereszelt cékla, és a fenti majonéz.
Egy pohárnyi céklához (15 dkg), 2 evőkanál majonézt adhatsz. Így egy kellemesen selymes, finom állagot kapsz.

2 megjegyzés:

Nagy Szaffina írta...

Hű, ezt kipróbálom!

Sophia írta...

Ezt én is, ma ez lesz a vacsorám:)