2010. december 3., péntek

Töltött gomba

Régen volt már recept!

Ez a töltött gomba kifejezetten vendégváró étel, kisebb falat, amivel le lehet nyűgözni a társaságot. Először a megjelenésével, másodszor pedig az ízével. És akkor jön majd a kérdés? És ez tényleg nyers? Hát igen.
Fogadjátok ezt a receptet ötletként, bármilyen finom, már kipróbált szósszal, töltelékkel meg lehet pakolni!



Brokkolival töltött gomba

Amikor hiányoznak a nyár ízei, nincs nap érlelte paradicsom, friss hazai zöldség, gyümölcs, akkor a nyerskonyhában sokkal nagyobb szerepet kapnak a gyökérzöldségek, a káposztafélék, az olajos magvak, egyes gabonafajták. Ilyenkor figyelünk arra, hogy melegítő fűszereket használjunk, mint például a gyömbér, a csípős paprika. Az élő ételeket nem kell feltétlenül hidegen fogyasztani, sütőben vagy aszalógépben 42-45 fokig lehet melegíteni, így az enzimek épek maradnak, és mégis meleg ételt tudunk enni.



Hozzávalók 2 személyre:
a gombához:
6 szép kerek csiperke gombafej tisztítva
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál hidegen sajtolt olaj

a fehérrépa rizshez:
10 dkg petrezselyem gyökér
10 dkg cukkíni meghámozva
1-2 dkg fenyőmag
1 teáskanál citromlé
csipet só

a brokkolihoz:
30 dkg brokkoli
3 szál újhagyma
kis csokor petrezselyem
1 kiskanál só
1 evőkanál oliva olaj

az szószhoz:
3 evőkanál tahini (szezámkrém)
1 evőkanál fehér miso
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál narancslé
csipet só,
1 teáskanál méz
egy ujjnyi friss gyömbér reszelve

Az olajat és a szójaszószt összekeverjük, és meglocsoljuk vele a gombafejeket, lehetőleg úgy, hogy minden oldalukra jusson. Félretesszük.

A rizshez a répát és a cukkínit aprítógépbe teszünk, és addig keverjük, amíg a zöldség darabkák rizs-nagyságúak nem lesznek. Hozzákeverjük a sót, citromlét, a fenyőmagot, és félretesszük.

A brokkolit rózsáira szedjük, az újhagymát karikákra vágjuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Megsózzuk, meglocsoljuk az olajjal.

A szószhoz egy tálban összekeverjük a hozzávalókat, majd beleforgatjuk a brokkoli keveréket. A mártás kicsit sűrű, ezért az ujjainkkal kell beledolgozni a zöldségekbe.
A gombákat szépen tálra helyezzük, először a fehérrépa rizst helyezzük el rajta, majd a brokkolis keverékből rakunk rá egy kanállal. Ha elfogy a gomba, a tölteléket szedjük a tányérra a gomba mellé.
A fehérrépa rizs és a szezámkrémes brokkoli önálló ételként is megállja a helyét, akár gomba nélkül is fel lehet tálalni, ebben az esetben több hozzávalót kell használni.

5 megjegyzés:

Sophia írta...

Szia Gitta!

Gyönyörűek a képek!!! Imádom a gombát, és a brokkolit is szeretem. Mindenképpen ki fogom próbálni ezt a receptet. :)

é írta...

szia Gittta!
nagyon szépek a képek!
ügyes vagy!! :D
hmm.. és a receptötlet is tetszik, beleszök belőle ezt azt a menübe..
a muffinból is lett valami egészen más, csak nem jutok hozzá, hogy feltegyem a blogra.
pusziiik

mammuth írta...

Jóestét!

Nyers gomba???
Nah, ilyent sem ettem még :)

Nyers hagymás babot lehet csinálni?
Nyers rakott krumplit? :)

Légy boldogh és vidám!

Gitta írta...

Nyers gomba: finom!
Nyers hagymás bab: ki fogom próbálni, nem lehet rossz.
A rakott krumpli reménytelen, krumpli, kolbász és tojás nélkül nehezen tudom elképzelni.
üdv!

Bridge írta...

Valóban nagyon ínycsiklandóan néznek ki, jó az ötlet, köszi. :)