2010. december 9., csütörtök

Csokis-gyümölcsös poharas krém

Még egy édesség: gyorsan készen van, és persze nagyon finom. Ha erre most rákattansz, egy darabig garantáltan naponta fogod elkészíteni. És nem csak magadnak, de a családnak is. Különösen ajánlom vendégeknek, ugyanis nem kell mondani, hogy miből van, nem fogják észrevenni, hogy nyers. (nem úgy a nyers gomba, vagy brokkoli azonnal üvölt, hogy ez nem a megszokott...)


Első réteg:
20 dkg áztatott dió (vagy kesudió)
10 dkg mazsola
pici fahéj
ízlés szerint édesítő: most a nyírfacukrot ajánlom, hogy ne legyen ragacsos, hanem kicsit darabos maradjon.

Második réteg: 1/2 kg tetszés szerint gyümölcs. Lehet akár fagyasztott piros bogyós gyümölcs, alma, banán, narancs, szőlő. Legyen benne édesebb és savanyú vegyesen.

Harmadik réteg:
20 dkg kesudió
1 banán
1 evőkanál méz
1 evőkanál kakaópor
pár csepp citromlé
tiszta víz
1 teáskanál psyllium husk (utifűmag héj)


Az első réteget konyhai robotgépben dolgozzuk morzsásra, és a poharak aljára rakjuk, kb 1/4 részben.
A következő réteg a gyümölcsöké, szépen, vegyesen 2/4 részben
A harmadik réteg a csokis kesudió, amit kevés vízzel simára turmixolunk (turmixgép van botmixer). Az utifűmag héj a sűrítés miatt kell, ha nincs az sem baj. Annyi vizet tegyél bele, hogy egy sűrű, sima masszát kapj. Ez a réteg szintén 1/4 részben kerül a pohárba. A fotón ez a réteg vastagabbnak tűnik, de csak azért, mert lefolyt a gyümölcsök mellett.

A tetejét díszítsd kedved szerint menta levelekkel, gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, meglátod a siker nem marad el.

8 megjegyzés:

Kata írta...

Ezt szívesen megcsinálnám, hol kapok utifűmaghéjat? :)

eletkert írta...

Hú Gitta,
ez gyönyörű!!!!
Ez lesz a mai nasim:-)))
Kösziiiiiiii

Annipanni írta...

Ez nagyon tetszik!!!

Gitta írta...

Kata, utifűmag héj a bio boltok polcain! Ahol nincs, ott szólni kell, hogy hozzanak, mert a nagykerben lehet kapni többfélét is.
Ildi, Anna, köszönöm! Finom is volt, nem csak szép! És pikk pakk készen van... ez sem utolsó!

Kata írta...

Köszi, akkor megnézem a nagykerben ( Mediline - ban szoktam vásárolni ), remélem, ott is van!

Andi írta...

Az áztatott dió miben van áztatva ? :)

Gitta írta...

Andi, minden olajos magot (és a babféléket is) felhasználás előtt tiszta vízben áztatni kell, hogy az enzimgátlók felbomoljanak.
Az áztató vizet gyakran kell cserélgetni, sokszor át kell öblíteni.

Zsuzsanna írta...

Nagyon finom lehet, no, talán majd holnap... A nálunk is honos diófélék pártján vagyok, de a kesudió-krém állaga valahogy mintha habosabb, krémesebb lenne, olyan sokoldalú! Majonéznek is nagyon finom volt, mikor a Nyersétel Akadémián kóstoltam :-)