Szeretném megismertetni az olvasókkal az élő ételek csodálatos világát. Változatos, szemet gyönyörködtető, és ínycsiklandozóan finom ételek csak növényekből, sütés, főzés nélkül!
2009. december 29., kedd
Zöldségek hajdina korongon
Szándékosan nem írtam pizzát. Bár ha minden pizza, ami kerek, és mindenféle rá van halmozva, akkor ez is pizza.
Alap:
1 + 1 csésze csíráztatott hajdina
1 kisebb cukkíni
1 marék bazsalikom
pici só
Először 1 csésze hajdinával aprítógépben elkeverjük a többi hozzávalót. Olyan majdnem teljesen sima, homogén masszának kell lenni. A legvégén beletesszük a másik csésze hajdinát is, ezzel már csak keveset keverjük, hogy egy picit darabos maradjon.
Ebből a mennyiségből 4 kisebb korong lesz, aszalógépben jól kiszárítjuk. Hűtőben ez is sokáig eláll, és nagyon jól felhasználható, gyorsan könnyű és finom nyers étel készíthető belőle.
Így néz ki aszalás után:
Tipp: ha minden hozzávalót teljesen simára keversz, akkor kicsit kemény lesz a korong. Azért kell a hajdina felét egészben hagyni, illetve éppen csak megtörni, hogy kicsit darabos maradjon: a végeredmény omlós, ugyanakkor kemény, mégis könnyen harapható... szóval nagyon ehető. Nincs benne lenmag, amit oly sokan nem szeretnek. És teljesen pótolja a kenyeret!
Paprikás dió szósz
Meglepően finom ez az egyszerű krém, áztatott dió, kápia paprika, fokhagyma. Kevés vízzel összeturmixolod, és már öntheted is rá a hajdina korongokra. Antinak nem tetszett így magában, amikor megkóstolta. De a hajdina kenyéren a sok zöldséggel már nagyon. Nem túl fűszeres (nem úgy, mint a kolbászkrém, hú, azt nagyon szereti...), viszont krémes, és a sok zöldség eredeti ízét hagyja érvényesülni.
Saláta, aprított zöldségek, reszelt retek megy a tetejére, és már készen is van a nyerslakoma!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Szia Gitta!
Én csak kíváncsiságból vettem egy csomag hajdinát. Szeretném kipróbálni.
Ahogy olvasgattam a receptjeidet, több helyen említed az aszalógépet, nem lehet mondjuk valamilyen módon gázsütővel helyettesíteni?
Üdvözlettel: Klári
Klári, lehet használni gázsütőt, legalacsonyabb fokozaton, kicsit nyitott ajtónál. A levegő mozgatása nincs megoldva, azért könnyen befülled. javaslok egy ventillátort a sütő ajtaja elé állítani, hogy a kiáramló párát elhajtsa.
Légkeveréses villanysütőknél ez nem gond, én is azzal kezdtem!
Megjegyzés küldése