2009. december 13., vasárnap

Marinált zöldségek - meleg étel


Már nagyon hiányzott! Melegítő, melengető. Pedig nem fázom, csak elég kinézni az ablakon, nyirkos, szomorú idő. Ilyenkor bizony jól esik valami melegebb étel, még ha nincs is megfőzve, hanem ez is nyers!

Előző esti művelet:
Zöldségeket (cukkíni, padlizsán, sütőtök, paprika, de használhatsz brokkolit, gombát, karfiolt, répát, zellert, karalábét, hagymát, stb.) egészen apró darabra vágtam, így:

A mennyiség kb 4 csészényi, vagyis 2 adag.

Aztán elkészítettem a bazsalikomos marináló öntetet: (ez a mennyiség több adag zöldséghez is elég, csak ennél kevesebbet nem érdemes készíteni, mert nem lehet összeturmixolni)
1 dl olaj (nekem most szőlőmagolaj volt, de lehet oliva is)
1 citrom leve
2 kanál szójaszósz (vagy tegyél bele egy kiskanál sót)
1 marék feldarabolt, friss bazsalikom
1 kiskanál olasz fűszerkeverék (vagy használhatsz bármilyen kedvenc fűszert)
(a fokhagymás, gyömbéres változat is nagyon finom)

Az egészet összeturmixoljuk. Nem kell megijedni, nem fogunk 1 dl olajat megenni...


A zöldségekre öntjük a marináló öntetet, és jól összekeverjük. Egy éjszakára betesszük a hűtőbe.


Másnap, vagy néhány óra múlva elővesszük, jól átforgatjuk, majd betesszük az aszalóba, vagy előmelegítjük a sütőt kb 50 fokra, majd kikapcsoljuk, és beletesszük a zöldségeket. Nem fog ettől megsülni, viszont jól átmelegszik. Több jótékony hatása is van a melegítésnek, pl. a zöldségek még jobban beszívják a mártásból az ízeket, leolvad a felesleges olaj az edény aljára, így szedésnél nem lesz zsíros az étel, és a harmadik, de nem utolsó előnye a melegítésnek, hogy MELEG ÉTELT TUDUNK ENNI!

A lecsöpögött lébe darabolhatunk újabb zöldségeket!


Krékerre pakoltam, és melegítés után sok sok friss zöldséggel, petrezselyem zöldjével tálaltam.

1 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon jól néz ki, finom lehet!
Biztosan kipróbálom...