2009. szeptember 29., kedd

Narancsos sütőtök krémleves


Nagyon szeretem a sütőtököt. Mindig is sajnáltam megsütni, mert amikor nyersen vágom fel, friss és ropogós, és teli van élettel, illattal. Egyetlen baja van nyersen, hogy kemény, ezen viszont segít a turmixgép, amivel krémes, lágy sütőtök krém levest lehet készíteni. Szerintem ezt sem szabad kihagyni, próbáld ki te is!

Hozzávalók 2 személyre
2 csésze darabolt sütőtök
1 narancs meghámozva
1 kanál méz (elhagyható, de én édesen szeretem)
1/4 avokádó
1 csipet só
1 kanál citromlé
1 kávéskanál fahéj
tisztított víz

Az elkészítése nagyon egyszerű, mindent szépen simára kell turmixolni. Nekem kicsit sűrű lett, inkább olyan pudingszerű, de így még tartalmasabb, és laktatóbb volt.

A tetejére aszalt hajdinát szórtam, és tökmagolajat csöpögtettem.


Néhány szó a sütőtökről:

A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító, égési sérülések gyógyítására borogatásként használták, de a magja állítólag még a köszvényt is csökkenti. A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere: tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés esetén hasznos. Erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatású. Allergia és bőrpanaszok ellen is javallott.

A zöldség húsa igen gazdag karotinoidokban; sötét sárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk, a magja pedig magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetünknek az egyre ridegebb őszben. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék. Szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló. Száz gramm sütőtök energiatartalma csupán 336 kJ (80kcal), ezért hatékonyan felhasználható és variálható diétában.
forrás: Mindmegette.hu

6 megjegyzés:

KryaSpirit írta...

Én is nagyon szeretem a sütőtököt! Kipróbálom!:))

Horváth Anita írta...

Pár napja próbáltam sütőtökből alkotni, de furcsa lett az arckifejezésem mikor megkóstoltam... Ezt a receptet kipróbálnám, de az avokádót szerinted mivel tudom helyettesíteni?

Gitta írta...

Én is nagyon szeretem a sütőtököt, az illatát, a színét... Anita, az avokádót azért tettem bele, hogy kicsit krémesebb legyen. Nélküle is finom, csak az állaga kicsit más.
Kipróbálnám még a kesudiót az avokádó helyett, csak hát az nem nyers... de olyan ételt még nem ettem, ami nem lett volna finomabb kesudióval. Csak hogy ne legyen szemcsés, előtte finomra kell darálni.

Horváth Anita írta...

Köszönöm! Kipróbálom! :-)

Adorján Éva írta...

asszem ez ki kell próbálni.. van egy isteni narancsos (főtt) sütőtőkleves receptem, kipróbáltam hasonlót alkotni nyerben, de nem lett az igazi, hiába imádom nyersen a sütőtököt.. szóval valami teljesen újakat kell kikísérletezzek, a régi bevált zöldséges kombinációk nem nagyon működnek :(

ui: a kendermag miatt már teljesen hülyének érzem magam, de holnap ha minden igaz, végre elhozom!!! :)

Gitta írta...

Szia Évi! A kendermag megvár...
A levest pedig próbáld ki. Én már olyan régen ettem főtt társait, hogy már nem nagyon tudom hasonlítani az ízeket. Azt hiszem teljesen megváltozott az ízlelésem. Egy idő után már minden csak nyersen jó :)