2009. január 5., hétfő

Édességek

Mindenkinek egészségben és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!

Már megint nagyon sok időt töltöttem a konyhában! Főztem is, meg nem is. Rengeteg ételt készítettem, hagyományosat, és mást is! Valami újat!

Először is, kaptam igazi, nyers, bio KAKAÓVAJAT! Nyers kakaó porom már volt itthon, így teljesen egyértelmű volt, hogy szilveszter délután mit fogok készíteni! NYERS CSOKIT!

1 csésze kakaóvaj
1 csésze kakaópor+karobpor keverék (én felesben használtam)
1 evőkanál agavé szirup
pár csepp stévia
késhegynyi vanília por (elhagyható)

A kakaóvajat gőzzel teli tál fölött megolvasztottam, beleszitáltam a kakaót és a karobot, majd édesítettem sziruppal és stéviával. Szép kis formákba kellett volna tenni, de az nincs, így egy kis tálcára tettem, és így lett belőle egy tábla csoki. Igazi, keserű csoki. Ja, egy órára be kell tenni a hűtőbe, hogy megszilárduljon.
Mire le tudtam fényképezni, már csak négy szeletke maradt:



De mielőtt ez megtörtént volna, mandarin darabkákat mártogattam a csoki krémbe. Hát ez valami isteni volt. A mandarin édes-savanykás íze remekül harmonizált a csoki édes-kesernyés ízével. Ezt akkor is ki kell próbálnod, ha nem te készíted a csokit, hanem bolti keserű csokit olvasztasz meg! Mire meghűlt, kemény ropogós lett, fantasztikus!



És a kosárkákat is meg kellett ismételnem. Mandulás-datolyás alap, erre öntöttem citromos kesudió krémet, és úgy a gyümölcsöt. És persze a tetejére ráfaragtam egy keveset a saját nyers csokimból. Ezt most nagyobb formában készítettem, ezek nem is kosárkák, hanem kicsi tortácskák. Alig tudtam kettőt megmenteni addig, amíg lefényképezem. A banános nekem jobban ízlett. Az alap ropogós volt, a kesu krémes, a csoki pedig olvadt...

2 megjegyzés:

KryaSpirit írta...

Nagyon klassz a blogod! Régóta kacérkodom a nyers ételekkel, de még azt hiszem nem vagyok felkészülve rá. Mindenesetre már az összes e témában megjelent könyvet olvastam, gyűjtöm az infót. Kérdésem az lenne, hogy például nyers kakaóvajat és kakaóport hol lehet beszerezni?

Gitta írta...

Kedves Benzsi!
Sajnos nyers kakaóport és kakaóvajat itthon nem tudom hol lehet kapni. (ha valaki tudja, szóljon)Most dolgozunk azon, hogy esetleg nagyobb mennyiséget megrendelnénk, és akkor a szállítási költség, ami igen jelentős, jobban eloszlana.
Én legutóbb ajándékba kaptam valakitől, aki viszont Amerikából hozta.
Örülök, hogy érdeklődsz a nyers ételek iránt, gyere el a potluck-ra ott nagyon sokat tanulhatsz!
Meghívó itt