2009. január 31., szombat

Marinált zöldségek

A marinált zöldségek a nyerskonyha egyik alapétele. Tetszőlegesen lehet a zöldségeket, a fűszereket összeválogatni, ezzel ugyanaz az étel minden alkalommal más és más színű, ízű, illatú lesz. A zöldségek méretre vágásával is tudsz variálni, kerekre, hosszúkásra, kicsira, nagyobbra vágod, már másképp néz ki, más lesz az ízhatás. Érdemes beletenni sok sok friss zöld fűszert, koriandert, bazsalikomot, petrezselymet, stb, ezek aránya és mennyisége is variálható.
Nem leszünk sikeresek, ha túlnyomórészt kemény zöldségeket választunk, pl sárgarépa, zeller, pasztinák, cékla, karalábé, brokkoli. Ezeket is lehet használni természetesen, de ügyeljünk arra, hogy a kemény zöldségek egyensúlyban legyenek a puhábbakkal, mint pl a gomba, paprika, cukkíni, uborka, hagyma.

A találkozóra Kati hozott egy csodás, színes, illatos és nagyon finom marinált zöldség tálat. Igaz, hogy már egyszer szerepel a fotója, de most felteszem még egyszer, mert olyan szép.



Hozzávalók: Tetszés szerint lehet variálni a zöldségeket, én a következőket használtam, de a mennységek és a zöldségek is megválaszthatóak.

A zöldségek
• Cukkíni
• Gomba
• Paprika
• Brokkoli
• Uborka
• Póréhagyma

A marináláshoz:
• 1 marék Friss bazsalikom
• 1 citrom leve és reszelt héja
• 1-2 gerezd reszelt fokhagyma
• olívaolaj a zöldségek mennyiségének megfelelően kb. 0.5dl
• só, bors, fűszerkömény

Elkészítés: A marináláshoz szükséges összetevőket mozsárban vagy mixerben összekeverjük, hogy szinte egynemű legyen. Ezt a zöldségek elkészítéséig a hűtőbe rakjuk. A zöldségeket összevágjuk hasonló méretű, nem túl nagy darabokra, hogy az öntetet fel tudja majd venni. Összekeverjük a zöldségeket az öntetettel, majd hűtőbe rakjuk legalább két órára, hogy legyen ideje összeérni.

Nincsenek megjegyzések: