2009. január 20., kedd

Élő burger nyárson


Vannak olyan nyers ételek, amelyek hasonlítanak, vagy szeretnénk, hogy hasonlítsanak bizonyos főtt ételekhez.
Az ízük persze teljesen más, mégis, valahogy jól esik azt érezni, hogy amit készítünk, vagy eszünk, az nem egy teljesen őrült dolog, hanem lám, hagyományos neve is van, pl. fasírt.

A nyers fasírt a nyerskonyha egyik legfinomabb és legkedveltebb főétele.
Olajos magokból és zöldségekből, különféle ízesítésekkel készítjük. Jó, de milyen magból, mely zöldségekből, milyen arányban, és milyen ízesítéssel?
Ebből is látszik, hogy a nyers fasírtok, burgerek nagyon sokfélék lehetnek, úgyhogy kedves kísérletező kedvű olvasóim, bátran lehet próbálkozni a már megismert receptek variálásával különféle változatokkal. Magyaros ízesítés, olaszos, esetleg kínai vagy indiai.
A nyers fasírtokból nem ajánlatos túl sokat enni, mert magas olajtartalmuk miatt könnyen megülik az ember gyomrát. Sok sok saláta, zöldség mellé finom, változatos, teljes értékű főétel.

A következő burger alapreceptjét Urbán Valitól tanultam, kis módosítással készítettem el egy potluck-ra. Szerintem nagyon finom, magyaros íze van. Íme:

Élő burger nyárson

1 csésze mandula (egy éjszakára beáztatva)
½ csésze aszalt paradicsom (3-4 órát beáztatva)
1 csésze őrölt (sárga) lenmag
1 kanál fehér miso
1 csokor petrezselyem
Fűszerek tetszés szerint: só, bors, pirospaprika, stb.

1 Kaliforniai paprika,
1-2 zellerszár

Uborka, paprika, retek, vagy más kemény zöldség

A hozzávalók első részét aprítógépben összedolgozzuk. A sóval vigyázni kell, mert az aszalt paradicsom, és a miso is sós. Ha morzsás marad, és nem áll össze, akkor egy pár csepp oliva olajat tegyél hozzá, vagy a paradicsom áztató levéből egy kanállal.
A kaliforniai paprikát és a zellerszárat nagyon apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a masszával. Kis golyókat formázunk belőle és kb. 4-5 órát aszaljuk.

Fogpiszkálóra szúrunk egy zöldség darabkát, egy fasírtot, majd egy uborka karikát. Az így kapott kis nyársokat egymás mellé állítjuk a tányéron.

A fotón egy kicsit elborultak, jobbra, balra, azért így is elég gusztusos, nem?

A fasírtokat szépen kupacba is lehet tenni, pl így:


Ennél a változatnál zöld színű kaliforniai paprikát használtam, és zöld színű újhagymát. És látszik szegénykémen, hogy nem bemutatóra készült, így nincs úgy "kicicomázva", mint az előző változat. Azért így is elfogyott :)

Nincsenek megjegyzések: