2010. szeptember 16., csütörtök

Mandulás kókusz szelet

Kókuszos süti, kicsit másképp...


Régóta foglalkoztat egy finom kókuszos édesség gondolata. Az a bizonyos kókuszos golyó adta az ötletet, tudjátok, az a mandulás :), de nem szerettem volna golyókat csinálni, hanem egyben, mint egy igazi sütit, amit vágni is lehet...
És a tetejére eredetileg csokikrémet szándékoztam készíteni, de közbejött ez a csodás sötétvörös szőlő. Megkóstoltam együtt a kókuszreszelékkel, és nem volt rossz. Gondoltam, akkor biztosan ebben a sütiben is szeretni fogják egymást.

Mandulás kókuszos szelet
az alaphoz:
1 csésze mandula egészen apróra őrölve (előtte a mandulát be kell áztatni, megszárítani)
1 kanál méz (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
1 kanál kakaó (lehetőleg cukrozatlan, bio legyen, ha nem nyers)

a kókuszréteghez:
20 dkg kókuszreszelék + 1 evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál méz
pici vanília por
pár csepp citromlé

a szőlő-öntethez:
1 kisebb fürt egészen sötét piros szőlő (ez majdnem fekete)
1/2 evőkanál psyllium husk

pár szem áztatott mandula

Az őrölt mandulát a mézzel és a kakaóporral jól összedolgozzuk, és vékonyan elterítjük egy kisebb tálca alján. Jól le kell nyomkodni, hogy sűrű legyen. Aszalni lehet, akkor keményebb lesz, de nem feltétlen, így is finom.

A kókuszreszeléket kávéőrlőn megdaráljuk, hogy egy lágy, krémes massza legyen. Hozzátesszük a mézet, a citromlét és még egy kanál kókuszreszeléket. (ez utóbbi az állag miatt kell, hogy ne legyen homogén pépes, és legyenek benne kicsi darabok is)
Rákenjük az alapra és félretesszük.

A szőlőt leszemezzük, és turmixgépben jól kikeverjük. Szűrőn átszűrjük (azért ennek a szőlőnek jó vastag héja és kemény magja van), és belekeverjük a psyllium husk-ot. Egy kicsit zselés, de még folyékony öntetet kapunk. Semmilyen ízesítő nem kell bele, ez úgy jó, ahogy van, a természet már beletette!

Felvágjuk szeletekre, minden szeletre teszünk egy szem mandulát, és leöntjük a szőlő-öntettel.


Ez egy ötlet, ezt lehet sokféleképpen variálni, más alap, más öntet, próbálkozz bátran!
Ha jól sikerült, fotózd le, és küldd el nekem a receptet ide: gitta@wisoft.hu

12 megjegyzés:

Norka írta...

Jaj de szuper! Jó érzés, hogy ha figyeljük a szervezetünket, tényleg mindig idényszerűt kíván. Így vagyok most a szőlővel. Istenien néz ki, és gondolom, legalább Olyan finom is!

Gitta írta...

Norka, ez a szőlő, fantasztikus. Régebben nem nagyon szerettem, mert vastag a héja és nagy a magja, de olyan zamata van, hogy nem lehet abbahagyni.
Jó csak úgy magában is, de ez az öntet nagyon finom.
És hát a kókusz az mindig finom, ha már nem lesz friss szőlő, akkor az eredeti ötletemmel, a csokiöntettel lesz kipróbálva.

Adorján Éva írta...

mmmmm, nagyon jól néz ki! :)
és úgy van, most én is átadom magam a szőlőfüggőségnek!

Cat írta...

Melyik az a golyó?

Nagy Szaffina írta...

Ez fantasztikusan néz ki! Én is ki fogom próbálni! Kár hogy nem tudok érte átnyúlni! :) biztos az íze is isteni finom!

Névtelen írta...

Ohhhhhhhh ez jóóóóóó!!!

klarkat írta...

Nagyon jól néz ki, tényleg:-) Biztos jó laktató, és tömény is, úgyhogy egy szeletnél többet nem szabad egyszerre... Azt is jó sok gyümölccsel körítve:-)
Nem próbáltátok még, hogy az alapba csíráztatott hajdinát is tesztek? Akkor nem csak olajos mag lenne benne, hanem egy kis lágy ízű, "könnyítő" szénhidrát.

Gitta írta...

Klári, én is mindig törekszem arra, hogy csökkentsem a zsír mennyiségét, ahol lehet. Igen, itt is lehetett volna! (épp nem volt itthon beáztatott hajdina :()
És valóban jó tömény lett, egy szelet elég is volt. És nem az alaptól, hanem a kókusztól. De nagyon fincsi lett, az tény. A szőlőszósz teljesen beborította azt, ami nekem jutott!

jutkaditka írta...

Kis laikusként kérdezem, hogy miért kell a mandulát beáztatni és megszárítani az őrlés előtt? Csak hogy tisztább legyen, vagy más oka is van?

Mi is valójában ez? írta...

A kosz krémet nem tudtam simára darálni ezért egy banánt törtem össze és azzal kevertem el a krémet isteni lett

Gitta írta...

Az olajos magokat nem esszük nyersen... mert tartalmaznak egy anyagot, ami gátolja az emésztésüket. Emiatt be kell áztatni, hogy ezek az anyagok lebomoljanak. Így beáztatva, nedvesen is fel lehet használni! De ebben a receptben jobb a száraz mandula, mert könnyebb vele dolgozni, összekeverve a mézzel túl nedves lenne. De ha nem mézet használsz, hanem pl. nyírfacukrot, akkor nem kell kiszárítani a mandulát... jó nedvesen is. Csak finomra meg kell őrölni.

jutkaditka írta...

köszönöm a választ! Szárazon könnyebb finomra őrülni, így még nyírfacukrot használva is célszerű megszárítani, de én mézzel fogom kipróbálni.