Szeretném megismertetni az olvasókkal az élő ételek csodálatos világát. Változatos, szemet gyönyörködtető, és ínycsiklandozóan finom ételek csak növényekből, sütés, főzés nélkül!
2010. szeptember 3., péntek
Almás reteksaláta
Őszintén megvallva nem kedvenc zöldségem a retek. Ha salátát készítek, nem ez az első zöldség, ami eszembe jut. Viszont ismerve jótékony hatásait, időnként retket is eszem.
Ez a saláta viszont olyan jól sikerült, hogy a retek az "almás reteksaláta" című műben jócskán előrelépett a kedvenceim ranglistáján.
Katáék épp beugrottak hozzám, és adtam belőle kóstolót, ők sem panaszkodtak :)
Ezt írja a retekről a wikipédia:
Mérsékelten fogyasztva az emésztést elősegítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére.
Hozzávalók:
1 kisebb jégcsapretek
1 fej lilahagyma
1 édes alma
1 paradicsom
10-15 csepp citromlé
pár csepp hidegen sajtolt, pl szőlőmag olaj
kis csokor petrezselyem apróra vágva
A retket és az almát pucolás után nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd összekeverjük a kockára vágott lilahagymával. Ráöntünk egy pár csepp citromlét és olajat, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, és paradicsom karikákra tálaljuk.
Először csak volt a retek és a hagyma. Petrezselyem. Citromlé, olaj. Megkóstoltam, de valami hiányzott belőle. Egy kis édes? De hát mézet mégsem teszek bele, retekhez méz? És akkor eszembe jutott az alma, szép, édes alma. És az alma csodát tett, a kicsit csípős, erős ízű salátát meglágyította, megédesítette. A paradicsom pedig adott egy lédús alapot a ropogós zöldségeknek, teljes lett az összhang.
Tessék kipróbálni!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése