Szeretném megismertetni az olvasókkal az élő ételek csodálatos világát. Változatos, szemet gyönyörködtető, és ínycsiklandozóan finom ételek csak növényekből, sütés, főzés nélkül!
2010. július 11., vasárnap
Gyümölcstorta és kehely
Egy ismerős hatéves kislánynak készült a születésnapjára. Nagyon várta, és olyan édes volt, úgy örült! Tündi, boldog születésnapot!
Az alapja a szokásos torta alap, sokszor leírtam már (legutóbb itt ), áztatott dió és datolya keveréke a tortaformába szépen belenyomkodva. Erre jön a gyümölcsös töltelék, ami most a következőkből állt:
3 banán
5 nagy alma
5 datolyacsipet fahéj
2 sárgabarack
néhány szem ribizli (szerintem még mehet bele bármilyen gyümölcs, ami otthon van)
1 kanál psyllium husk
Kesuhab:
1 csésze kesudió
1/2 csésze víz,1/2 citrom leve
1 kanál méz
1 őszibarack
Az almákat nagylyukú reszelőn lereszeljük, a banánokat villával szétnyomkodjuk. A datolyát és a többi gyümölcsöt apró kockákra vágjuk, és hozzákeverjük a többi gyümölcshöz. Szűrőbe szedjük, hogy a nedvesség kicsöpögjön belőle. Legalább 1 órán keresztül hagyjuk a szűrőben, vagy ha sietünk, akkor kanállal "segíthetünk" gyorsítani a dolgot. Lényeg az, hogy minél tömörebb, sűrűbb legyen a masszánk. (a visszamaradt gyümölcslét meg lehet inni, nagyon finom!) A lecsöpögtetett gyümölcspéphez hozzáadjuk a psyllium husk-ot, és rásimítjuk a torta aljára. Fontos, hogy a tölteléket ne turmixoljuk, hanem hagyjuk kicsit darabosan, csak reszeljük, vágjuk a gyümölcsöket, mert így tömörebb marad, nem lesz folyós. A psyllium husk sűrít rajta egy kicsit, de egy gyümölcsturmixot ez sem képes puding-állagúvá változtatni.
Gondolj arra, hogy amikor felvágod a tortát, ennek meg kell állnia!
A kesuhabhoz a hozzávalókat simára turmixoljuk. Ezt is ráöntjük a tortára. A barackot azért tettem bele, hogy ne legyen olyan tömény kesudió íze, a barack kicsit lágyít rajta, így finomabb, gyümölcsösebb.
Gyümölcsökkel díszítjük.
Felvágott kép nincs, mert a tortát egyben vittem el Tündi születésnapjára, de a felvágásánál már nem voltam ott!
A töltelékből 2 adagot készítettem, a második adagot poharakba tettem, és menta levelekkel tálaltam a családnak. (csak később jutott eszembe, hogy egy kevés sárgarépát is reszelhettem volna bele, hmmm kis béta-karotin... !)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
mmm :)
gitta, én épp az útifűmag héjjal kísérletezem, és egészen elképedtem, milyen kevés mennyire kemény zselét csinál!! pl 1l folyadékot - mégcsak nem is turmix volt - 3 ek totál kemény zselévé varászolt. ez még csak ez első kísérlet, nekem ez túl keménynek is tűnt, ha lesz időm kicsit kotyvasztani még a konyhában, jönnek majd a bevált receptek is
Évi, én nagyon szeretem a psyllium husk-ot, éppen ezért. Ilyen sokat nem szoktam használni, de egy gyümölcstortához az 1 evőkanál már nagyon elég.
Gyümölcszselére fel!
Megjegyzés küldése