2010. július 17., szombat

Aszalt cukkíni saláta


Nagy felfedezés volt számomra az aszalt cukkíni. Bármilyen zöldséget meg lehet aszalni, nem elsősorban tartósítás, hanem új ízek, új ételek készítése céljából. Szerencsére itt a nagy meleg, és az aszalás kezdődhetett a teraszon, ahol biztosan volt 40 fok... A cukkíniket uborkagyalun vékony karikákra vágtam, és egy jó órát hagytam állni a marináló lében. Majd szépen elrendezgettem az aszalógép tálcáján (apró kezecskék segítettek, elég babra munka volt), és kitettem a napra száradni. Este folytatta az aszalógépben, amíg teljesen száraz nem lett. A "csak félig aszalt" cukkíni nekem jobban ízlett, az hamar el is fogyott. A teljesen száraz darabokat el lehet tenni több hétre is a hűtőszekrénybe, és fel lehet használni levesbe, vagy salátába, egészen különleges ízhatást ad az ételnek.
Jó tanács: Ha az aszalógépben egymáshoz érnek a felaprított zöldségek, az aszalás során el kell mozdítani őket, mert mire teljesen kiszáradnak, össze is ragadnak. A teljes száradás után már nem tudod őket szétválasztani. Tehát ha szép cukkíni karikákat szeretnél, akkor azokat külön kell rakni.


Marináló lé:
1/2 dl oliva olaj
1/2 dl szójaszósz
pár csepp friss citromlé

Jól össze kell keverni, és belemasszírozni a cukkíni szeletekbe. Aszalás után kicsit sós, kellemesen pikáns íze lesz.

Aszalt cukkíni saláta:
2 közepes paradicsom,
1/2 fej lilahagyma,
kisebb uborka lereszelve,
1/2 csésze aszalt cukkíni
kis marék csíra



A hozzávalókat tálba tesszük, jól elkeverjük. Nem tettem rá külön olajat vagy citromlét, mert az aszalt cukkíni (kicsit olajos, sós) megadja az alapízt a salátának.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Gitta! Nagyon tetszenek a receptjeid, és szeretném megkérdezni, hogy a szójaszószt mivel tudnám helyettesíteni, mert többször látom, hogy marináláshoz azt használsz. Én nem eszem szójából készült termékeket. Köszönöm szépen! Andi

Gitta írta...

Szia Andi!
Tulajdonképpen a sót helyettesítem a szójaszósszal, mert a sót próbálom minél jobban lecsökkenteni.
Használj a szójaszósz helyett sót!
üdv: Gitta