Szeretném megismertetni az olvasókkal az élő ételek csodálatos világát. Változatos, szemet gyönyörködtető, és ínycsiklandozóan finom ételek csak növényekből, sütés, főzés nélkül!
2010. július 17., szombat
Aszalt cukkíni saláta
Nagy felfedezés volt számomra az aszalt cukkíni. Bármilyen zöldséget meg lehet aszalni, nem elsősorban tartósítás, hanem új ízek, új ételek készítése céljából. Szerencsére itt a nagy meleg, és az aszalás kezdődhetett a teraszon, ahol biztosan volt 40 fok... A cukkíniket uborkagyalun vékony karikákra vágtam, és egy jó órát hagytam állni a marináló lében. Majd szépen elrendezgettem az aszalógép tálcáján (apró kezecskék segítettek, elég babra munka volt), és kitettem a napra száradni. Este folytatta az aszalógépben, amíg teljesen száraz nem lett. A "csak félig aszalt" cukkíni nekem jobban ízlett, az hamar el is fogyott. A teljesen száraz darabokat el lehet tenni több hétre is a hűtőszekrénybe, és fel lehet használni levesbe, vagy salátába, egészen különleges ízhatást ad az ételnek.
Jó tanács: Ha az aszalógépben egymáshoz érnek a felaprított zöldségek, az aszalás során el kell mozdítani őket, mert mire teljesen kiszáradnak, össze is ragadnak. A teljes száradás után már nem tudod őket szétválasztani. Tehát ha szép cukkíni karikákat szeretnél, akkor azokat külön kell rakni.
Marináló lé:
1/2 dl oliva olaj
1/2 dl szójaszósz
pár csepp friss citromlé
Jól össze kell keverni, és belemasszírozni a cukkíni szeletekbe. Aszalás után kicsit sós, kellemesen pikáns íze lesz.
Aszalt cukkíni saláta:
2 közepes paradicsom,
1/2 fej lilahagyma,
kisebb uborka lereszelve,
1/2 csésze aszalt cukkíni
kis marék csíra
A hozzávalókat tálba tesszük, jól elkeverjük. Nem tettem rá külön olajat vagy citromlét, mert az aszalt cukkíni (kicsit olajos, sós) megadja az alapízt a salátának.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Szia Gitta! Nagyon tetszenek a receptjeid, és szeretném megkérdezni, hogy a szójaszószt mivel tudnám helyettesíteni, mert többször látom, hogy marináláshoz azt használsz. Én nem eszem szójából készült termékeket. Köszönöm szépen! Andi
Szia Andi!
Tulajdonképpen a sót helyettesítem a szójaszósszal, mert a sót próbálom minél jobban lecsökkenteni.
Használj a szójaszósz helyett sót!
üdv: Gitta
Megjegyzés küldése