2009. augusztus 27., csütörtök

Sós palacsinta


Már készítettem régebben is, csak nem lett fotózható... vékony, rugalmas, olyan kenyérféle, amit együtt lehet enni zöldségekkel, salátákkal úgy, mintha egy pita volna. Ez úgy tud működni, mint egy rendes szendvics, száraz kézzel lehet lédúsabb zöldségeket enni esetleg valamilyen szósszal is.

Ezeket a lapokat Ákossal együtt készítettük. Az egyiknél meghámoztuk a cukkínit, a másiknál nem. Így lett egy zöld és egy sárga palacsintánk. Nekem a zöld mind kinézetre, mind ízre jobban tetszik, de hát tudjátok, kinek a pap, kinek a papné...


Sós palacsinta
1 cukkíni (hámozva vagy héjastul) (én régebben tökből készítettem, úgy emlékszem azzal is működik)
1 kanál oliva olaj (ez inkább egy löttyintés volt)
1 kanál frissen facsart citromlé
pici só, és ízesíteni különféle fűszerek (ha szeretnéd, hogy az íze semleges maradjon, akkor nem kell bele más. De kísérletezhetsz különféle ízesítésekkel, olaszos, indiai, magyaros, stb. )
kb. 1 csésze őrölt sárga lenmag
1 kanál utifűmag héj (ez is elhagyható, de vele jobb)
1 kanál kendermag (ha nincs, elhagyható)

A cukkínit az olajjal, citromlével, sóval, fűszerekkel péppé turmixoljuk. Ha van, akkor hozzáadjuk az utifűmag héjt, és a hántolt, nyers kendermagot (ettől lett a zöld olyan fehér pöttyös). Ezután kanalanként hozzáadunk annyi sárga lenmagot, hogy egy sűrű, tésztaszerű állagot kapjunk. Azért nem írtam pontos mennyiséget, mert ez függ a cukkíni méretétől, attól, hogy mennyire volt lédús, stb. Az biztos, hogy ha tettünk bele kendermagot, vagy utifűmag héjt, akkor kevesebb lenmagot fog felvenni.

Ezen a képen jól látszanak a kendermag fehér pöttyei...

Jól elkeverjük a cukkíni masszát a lenmaggal, és aszalógép tapadásmentes lapján kerek formára kiterítjük. A fenti mennyiség 1 palacsintára elég.

4-5 óra után megfordítjuk, majd még aszaljuk 5-6 órát. Vigyázzunk, hogy ne legyen teljesen száraz, nehogy krékerré szárítsuk! Akkor jó, ha már nem ragad, de még rugalmas annyira, hogy össze lehessen tekerni.

Ez a meghámozott cukkíniből készült tekercs

Mi két palacsintát készítettünk, a sárgát először. Ebben nincs utifűmag héj, és a cukkínit meghámoztuk. A másodiknál nem hámoztuk meg a cukkínit, és tettünk bele kendermagot is. Sokkal rugalmasabb és finomabb lett ez a zöld második. Ezért is készítettem több fotót erről.

Még egy trükk: mielőtt teljesen készen lenne, tekerjük fel, és úgy tegyük vissza az aszalógépbe. Így ezt a formát fogja megjegyezni, és betöltés után nem akar majd folyton kitekeredni, hanem palacsintában marad.

Ez egy kiváló helyettesítője lehet a kenyérnek, krékernek. Lehet belőle egyszerre többet készíteni, és hűtőben remélhetőleg jó sokáig eláll. (ha nem esszük meg gyorsan)

1 megjegyzés:

Szabó Gábor írta...

Nagyon ötletes! Gratulálok!