2009. augusztus 29., szombat

A kezdetek, átállás

Sokan kérdezik tőlem, hogy hogyan érdemes átállni a nyers étkezésre. Mire kell figyelni, egyáltalán hogy is kezdjék. Egy ilyen helyzetben nagyon sok problémával kell megküzdeni, kezdve a konyhai bizonytalanságokkal, a saját testünk ellenállásával, egészen a környezetünk értetlenkedéséig. És a sok kérdés, hogy biztosan jól csinálom?

Én nem akarok senkit rábeszélni, és nem is gondolom, hogy bárki is teljesen át fogja rendezni az étkezését, csak azért, mert én azt írom ide le... Én csak annyit mondok, hogy ezek a különleges, nyers fogások finomak, és kiválóan beilleszthetők bármilyen étrenden élők mindennapjaiba. A lényeg, hogy MINÉL TÖBB, LEHETŐLEG BIO ZÖLDSÉGET ÉS GYÜMÖLCSÖT EGYÉL NYERSEN!

Mielőtt az átállásról írnék, szót kell ejteni arról, hogy hány százalékban szeretnéd megvalósítani a nyers étkezést. A saját véleményem az, hogy mindenki más, és mindenkinek saját magának kell eldönteni, hogy az ő múltja, körülményei, személyes beállítottsága, ízlése, stb alapján neki mi a legmegfelelőbb. A lényeg az, hogy "szenvedés" és "lemondás" nélkül, lehetőleg minél több enzimdús, élő ételt egyél! És itt nagyon fontos a három szó: szenvedés, lemondás nélkül. Mert nem leszel sem egészségesebb, sem boldogabb, ha áttérsz a nyerskosztra, miközben sóvárogsz, és folyamatosan úgy érzed, hogy le kell mondanod valamiről, amit szeretsz. Ha ez megerőltetést jelent, akkor inkább hozzá se fogj!

Szakemberek szerint egy vegán, és azon belül egy 80%-ot meghaladó nyers étkezés teljesen egészségesnek mondható. Klári, Edina és Bendegúz is ezt az irányt képviselik, a blogjukon találtok nyers, és kevésbé nyers, de mégis ebbe a világba beleillő ételeket. Teljes értékű kenyerek, finom levesek, stb. Úgy gondolom, hogy ez is egy tartható irány, kiegyensúlyozott és egészséges. Érdemes őket olvasni.

Az lenne a jó, ha meg tudnád találni te is, hogy neked mi a legmegfelelőbb arány!

A második kérdés pedig az, hogy hogyan érdemes átállni, egyik napról a másikra, vagy szépen, fokozatosan. Így is lehet, úgy is lehet, mindkettő módnak megvannak az előnyei, hátrányai.

Ha egycsapásra változtatsz, mondjuk egy súlyosabb betegség miatt, azt mindenképpen meg kell, hogy előzze egy komoly elméleti és gyakorlati felkészülés. Pl most elhatározod, hogy január 1-től csak élő ételeket eszel, akkor addigra el kell olvasnod az idevágó szakkönyveket (hogy menet közben ne bizonytalanodj el), és meg kell addigra tanulnod a konyhai fogásokat is. Az átállás előtt célszerű egy legalább 3 napos böjtöt tartani, hogy a szervezeted "tisztán" induljon el. :)
Hátránya: a szervezetedet sokk-ként fogja érni a hirtelen változás, és akármennyire is jó úton jársz, kellemetlen tüneteket fogsz tapasztalni. (mi az, hogy kellemetlen, baromira fogsz szenvedni) Szerencsére ez csak pár napig tart, ezt ki lehet bírni. (Éva barátnőm mesélte, hogy hozzá a férje orvost akart hívni, annyira rosszul volt 1 hétig. 1 hét után elmúlt minden tünet, és azóta sem látott orvost.)
Előnye: Hamar túlesel a kezdeti krízisen, és utána már remekül fogod érezni magad. Ha jól felkészültél, akkor a konyhában is elboldogulsz, és nem fogsz visszafordulni az úton.

Ha fokozatosan állsz át, akkor folyamatosan tudsz olvasni, tanulni. Magad határozod meg a fokozatosság mértékét, egy hónap, vagy akár egy év is eltelhet a teljes átállásig. Van időd megvásárolni a konyhai gépeket, és van időd kialakítani a vásárlási szokásokat. Nem halsz éhen, ha idegen helyre csöppensz, hiszen engedve van a főtt étel... Ebben az esetben is javaslom a böjtölést az átállástól kezdve.
Hátránya: könnyen visszafordul az ember, ha szembe találkozik a problémákkal. Az átállási krízis ugyan enyhébb, de ugyanúgy jelentkezik, és időben elhúzódik. Nem tud igazán hozzászokni a tested a rostosabb, nyers ételekhez, mert másnap újra kapja a régi fogásokat. Az emésztésed hol így, hol úgy fog viselkedni. Ezt csak úgy lehet csinálni, ha ebben az időszakban a főtt ételek is válogatott, nem sült, csak párolt, és csak vegán ételek.
Előnye: Hagysz időt a szervezetednek (és a saját tudatodnak is) a hozzászokáshoz. Van időd tanulni, és van időd megszeretni bizonyos új ételeket. Előny még az is, hogy ezen a lassú, fokozatos úton meg tudod találni azt az állomást, ahol már nem folytatod a nyersek arányának növelését. Mert megtaláltad a számodra megfelelőt. Ezen belül is lehetnek mozgások, beiktatsz pl egy teljesen nyers hetet, és meglátod, mennyit nyertél vele, mennyit veszítettél. Ennek függvényében haladsz tovább. Rajtad áll.

Kedves Olvasóm!

Ezzel a bejegyzéssel az volt a célom, hogy lásd, nincsenek lefektetett szabályok, mindent TE döntesz el. Minden RAJTAD múlik. Ha tudok, segítek, csak írj bátran.

Majd elfelejtettem, olvassátok el, Gábor mit írt hasonló témában!

2 megjegyzés:

Belly írta...

Szia!
Nézz be hozzám légyszíves,vár egy kis frissítő:-)

Edina írta...

Szia Gitta!

Pont most akartam én is írni egy ilyen szösszenetet, a számból vetted ki a szót, tök jól megfogalmaztad, spóroltál nekem egy kis időt:)

Puszi