2009. július 18., szombat

Gazpacho


Hideg, üdítő, frissítő leves, kifejezetten nyári alkalmakra. Győrben van egy spanyol étterem, ott ettem először ezt az igazi nyers levest, de szerintem máshol is szerepelhet az étlapon.
Az elkészítésével arra vártam, hogy legyen a kertben saját paradicsom és uborka. Férjemnek annyira ízlett, hogy teljesen belakott belőle, a második (főtt) ételből már nem is evett.


Gazpacho
2 személyre

4 szem érett paradicsom
2 közepes uborka, meghámozva
1 fél lilahagyma
1 db piros kaliforniai paprika
2 karika erőspaprika (vagy chilli)
1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj (vagy szőlőmagolaj)
pár levél petrezselyem,
pár levél bazsalikom,


Betétnek tetszés szerint apróra vágott zellerszár, paradicsom, paprika, uborka, csírák....

A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk. Hétköznapi fogyasztáshoz lazán turmixoljuk össze az egészet, nem túl simára, és már ehetjük is.


Uborkát, paradicsomot, paprikát és csírát készítsünk a tányér mellé levesbetétnek:


Ha van egy kicsit több időnk, akkor a következőképpen készítsük el:
A hozzávalók 3/4-ed részét tegyük csak bele a turmixgépbe, és turmixoljuk simára. Ezután apránként tegyük bele az olajat, így egy selymes, krémes állagú alap jön létre. Ekkor sózzuk, és ha túl sűrű, akkor egy kevés vizet is tehetünk hozzá.
Ezután tegyük bele a maradék zöldségeket, de ekkor már csak pulzáló funkcióval keverjük, hogy az így utólag beletett zöldségek kicsit darabosak maradjanak. Így lesz egyszerre lágy és krémes, ugyanakkor kicsit darabos, mégsem ropogós. Levesbetétet itt is kínálhatunk mellé, külön tányérban szépen elrendezve.


Tálalás előtt hűtőbe lehet tenni, kánikulában igazi ínyencség!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hmmmmmmmmm.... :)

murok marci írta...

hú, nagyon tetszik, ki is fogom próbálni - remélem, még a hétvégén kánikula lesz...;-)

Gitta írta...

Igen, én sem értem, miért vártam annyit ennek a levesnek a kipróbálásával. Hozzáférhető alapanyagok, egyszerű elkészítés, ételtársítás rendben, és ráadásul még finom is.
Írjátok meg, hogyan sikerült! Gitta