2009. január 31., szombat

Fügés csemegék

Milyen édességet esznek a nyersevők? Elsősorban friss gyümölcsöt. Másodsorban aszalt gyümölcsöt. Ilyenkor télen inkább az aszalt gyümölcsök kerülnek az asztalra, jobban is esnek, mint nyáron. Kedves Olvasóm, milyen ötleted lenne, ha mondjuk most kapnál ajándékba egy csomag aszalt fügét? Elrágcsálnád magában, egy jó meleg teával. Persze úgy is nagyon finom, de barátaink hoztak a találkozóra háromféle édes ételt aszalt fügéből. Az egyik finomabb volt, mint a másik.

Aszalt fügés golyó (Szilvi receptje)

1 csomag aszalt füge (20 dkg) turmixban összedarabolva
15 dkg őrölt török mogyoró
citromhéj
őrölt szegfűszeg
fahéj
A hozzávalókat összekeverjük, kézzel jól eldolgozzuk. Kis golyókat formázunk belőle.


A következő finomságot Sirkó Vali hozta, ebben a formában egy "kanalas" édesség, de ebből is lehet akár gombócokat formázni.

Köles-fügés-diós csemege

áztatott füge
darált dió
köles liszt

A fügét a darált dióval össze kell turmixolni, annyi vízzel, amennyi szükséges. Ezután annyi köles lisztet adunk hozzá, hogy krémszerű, gusztusos állagú étel legyen. Dió darabkákkal díszítjük.

A következő fügés csemegét Éva hozta:

Fügés lenmag
(1 adag)
1 szem füge apróra vágva
1 kanál (őrölt) lenmag


A fügét este tedd bele egy pohárba, öntsd rá a lenmagot, és annyi vizet, hogy ellepje fél cm-rel. Reggelre a füge és a lenmag édes zselévé állnak össze. Éhgyomorra fogyasztva segíti az emésztést, és még finom is.
A találkozóra ebből többet készítettem, hogy jusson belőle mindenkinek egy-egy falat.

4 megjegyzés:

sedith írta...

Én is leírnék egyet. Nem tudom, mennyire illik bele az életformátokba, de egy-egy hozzávaló kihagyásával vagy helyettesítésével biztos, hogy megoldható a recept.
Kell hozzá:
3 db. nápolyi ostyalap, 20 dkg füge, 2,5 dl tej (no, ez lehet szója-, rizstej vagy víz), 20 dkg cukor, 30 dkg keksz, 10 dkg mazsola, 10 dkg dió, 20 dkg kakaó, 1/2 dl rum.
Elkészítés: A tejből és cukorból szirupot főzünk, majd hagyjuk kihűlni. A kekszet és a diót ledaráljuk, a fügét apró darabokra vágjuk és a mazsolát beáztatjuk a rumba. Mikor a szirup kihűlt, mindezeket beletesszük és egyenletesen elkeverjük. A masszát kettéosztjuk és a 3 nápolyi lap közé kenjük. Befóliázni, nehezéket rátenni és néhány órára hűtőbe tenni. Kivéve, meg lehet szórni kakaóval és fel lehet tetszés szerint szeletelni.

Édesanyám húga készítette ezt a sütifélét (mert tulajdonképpen már kész süti) és isteni volt.

HA nem készítheted el, tekintsd úgy, hoyg nem is írtam le.
Üdv, Edith (Kalandok a konyhában)

Gitta írta...

Kedves Edit, köszönöm a receptet. Ez így egy az egyben persze nem illik bele a nyerskonyha világába, de egy kis átalakítással megvalósítható. Aszalt lenmagos gyümölcslapokat fogok használni, mandulatejet, diót, kakaót. És majd úgy lehet szeletelni, mint egy igazi süteményt!
köszi, Gitta

sedith írta...

Szia, ismét én... Sejtettem, hogy így lesz, de pontosan arra gondoltam, hogy tudod te, mit tehetsz bele, mit kell kihagynod, kicserélned.
Még eszembe jutott egy, amit én szoktam készíteni (méltánytalanul bár, de sajnos ritkán) és az biztos, hoyg nyers. :)
50 dkg aszalt füge, 1 narancs, barnacukor (vagy ehelyett bármi) kell hozzá. A fügét és hámozott narancsot ledaráljuk (legjobb a hagyományos kézi darálón), jól összegyúrjuk, vizes kézzel diónyi golyókat formázunk belőle és a cukorba forgatjuk. De lehet kókuszreszelékbe, darált dióba is. Hűtőbe téve 1-2 napra, az ízek jól összeérnek. Mignonpapírba téve nagyon mutatós.
Jó étvágyat hozzá! Most már nekem is megjött a kedvem az elkészítéséhez.

Jaj, és gyönyörű családod van, szépek a gyerekek! Jót mosolyogtam Peti "eszmefuttatásain"!:)
Üdv, Edith

Gitta írta...

Edit, ez a narancsos füge nagyon jól hangzik. Ha megcsinálod, küldj egy fotót róla! Szívesen feltenném.