2009. január 28., szerda

Almás diós torta

Emese és Attila hozták ezt a gyönyörű és egyetlen tortát, ami felbukkant a potluck-on. Szerintem ez egy igazi gasztronómiai különlegesség, fantázia és igényesség jellemzi. Amikor behozták az üveg tálon, üveg búra alatt, mindenki csak ennyit tudott mondani, hogy oáááh.
A receptet egy az egyben írom most le, minden változtatás nélkül, és még egyszer köszönet érte Emesének és Attilának!
A fotókat is ők készítették!



Hozzávalók:
almás-tökös aszalt lapok*
banán szeletelve
reszelt alma (lé nagy részét nyomjuk ki, hogy ne áztasson annyira)
darált dió

Megvizezve összeragasztott dupla lap alap külső szélét rakjuk körbe banánszeletekkel (ezek tartják majd a távot), a fennmaradó részt tetszés szerint töltsük fel reszelt almával és/vagy darált dióval.
Erre újabb lapot feltéve jöhet a következő szint. A kívánt magasságig folytassuk, érdemes a tetejét is dupla lappal zárni és ajánlott individuálisan díszíteni. ;)


* Az almás tökös aszalt lapok gondolom almából és sütőtökből készülnek a gyümölcslapokhoz hasonlóan, összeturmixolni, kiteríteni, megaszalni. * Gitta

3 megjegyzés:

MGL írta...

Szia

Nézefetem ezeket a csuda recepteket és megjött a kedvem néhányhoz, sőt ötleteim is vannak. Szárító gép nélkül pl sütőben lehet ilyesmit készíteni?

MGL

Gitta írta...

Szia, igen, sütőben is lehet, csak néhány dologra oda kell figyelni.
A légkeveréses villanysütő a legjobb, az ajtót résnyire nyitva kell hagyni, hogy a pára el tudjon távozni. Sütőpapírt kell használni, vagy lehet kapni szilikonos sütőlapot, az még jobb. Arra is figyelni kell, hogy miután a felső rész megszáradt, és megfordítod a lapot, ne a tepsibe tedd vissza, hanem rácsra, hogy alulról is tovább tudjon száradni. Én sokáig aszaltam sütőben, mire lett egy jó aszalóm. Az ötleteidet pedig kíváncsian várom, ha gondolod küldd el a gitta@wisoft.hu címre, és felteszem ide, lássa mindenki!

MGL írta...

Köszönöm szépen a segítséget, és a gyors választ.

MGL