2011. január 17., hétfő

Retekcsíra

Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen alapja a csírák fogyasztása. Nem véletlen, hiszen a csírák a növény felneveléséhez szükséges hatalmas mennyiségű enzimet tartalmaznak.

Csírákat dobozban a hipermarketek polcain is lehet találni, én mégis arra biztatok mindenkit, hogy vásároljon inkább bio magokat, és otthon csíráztasson. Nem varázslat, nincs szükség hozzá bonyolult, drága berendezésre, de még speciális eszközre sem. Az otthon nevelt csírák frissek, olcsóbbak és sokkal finomabbak, mint a készen vett társaik.
A csíráztatáshoz kell:
- csírázó mag (ne legyen vetőmag, mert azokat vegyszerrel kezelik, étkezésre alkalmatlanok)
- víz, vagyis nedvesség
- levegő
- idő…

Azt gondolom, hogy ha a magokat sikerül beszereznünk, a többivel már nem lesz gond.

Retekcsíra 
A retekről tudni kell, hogy természetes antibiotikum, hatékony vértisztító hatású. Kedvező hatással van a májra és a vesére. Hő termelő hatása is ismert, ilyenkor télen segít felmelegíteni a testünket, ha fázósak vagyunk, együnk retekcsírát.
Mivel a csírában koncentráltan található meg a retekben található vegyület, így először csak kisebb mennyiséget fogyasszunk, mert nagyon erős a tisztító hatása. (egy nap ne együnk 10 dkg-nál többet)
Segíti az emésztést, tisztítja, fehéríti a bőrt.
Magas C-vitamin tartalma miatt remek gyógyszer megfázásra, melléküreg gyulladásra, asztmára, hörghurutra.

Hozzávalók:
1 darab befőttes üveg
15x15cm-es tüll háló (vagy finom szövésű géz anyag)
befőttes gumi
4 evőkanál csíráztatható mag

0. nap: A magokat megmossuk, és 4 órára beáztatjuk tiszta vízbe. A 4 óra leteltével leszűrjük a vizet, és a magokat beletesszük egy befőttes üvegbe. Az üveg szájára teszünk egy lyukacsos anyagot, melyet egy befőttes gumival fogunk rá. Az üveget fejjel lefelé, kicsit ferdén beleállítjuk egy tálba, vagy rácsra, hogy a felesleges víz el tudjon távozni. Nincs speciális hely igénye, ne legyen közvetlen napfényben.
0. nap

1. nap: A nap folyamán a csírákat 2-3 alkalommal át kell öblíteni, azaz felöntjük vízzel, jusson mindenhová, majd leöntjük a vizet, az üveget ismét visszaállítjuk fejjel lefelé, hogy ne maradjon víz az üvegben. Ezen a napon már megjelennek a sárga csírák, kis kukacok formájában. A magok térfogata megduplázódik, most majdnem az üveg feléig érnek.

1. nap


2. nap: Folytassuk a magok öblítését, naponta legalább 3-szor engedjük fel vízzel, majd öblítsük le. Ezen a napon már szép hosszú, fehér csírák is megjelennek, legtöbb helyen még sárga a sziklevél, de az üveg közelében, ahol világosság éri a csírákat, már vannak zöld levelek is. Ezen a napon már ki lehet venni őket az üvegből, átforgatni, hogy azok a csírák, amik eddig belül voltak, most kívülre kerüljenek, őket is érje a fény. Már lehet belőle fogyasztani, megkóstolni.

Második nap

3. nap: Ha eddig minden rendben ment, a csírák kinőtték a befőttes üveget. Egy kisebb adagot már ki lehet belőle venni, és már el lehet fogyasztani. A legtöbb sziklevél már zöld, de vannak még benne sárgák. Folytassuk a nap 2-3 öblítést.

Harmadik nap

4. nap: Ezen a napon már minden sziklevél ledobta magáról a maghéjat, a sziklevél zöld, és fehér, hosszú csírát is növesztett. Jól átöblítjük, és már fogyasztható. Ami megmarad, azt dobozban be lehet tenni a hűtőszekrénybe, egy hétig eláll.

Ha túl sötét a csírázás helye, akkor szép, vastag, fehér csírákat kapunk, a sziklevelek világosak maradnak. Ha világos helyen csíráztatunk, akkor klorofil termelődik a sziklevelekben, és szép zöld csíráink lesznek. Mindkét esetben egészséges a csíra, fogyasztható!

8 megjegyzés:

Viki írta...

Jaj de gyönyörű. Bioboltban veszed a magokat ? és ebből a mennyiségből mennyi retekcsírád lesz? Nyers salátákhoz teszed, vagy esetleg milyen ételt egészítesz, szinesítesz vele ? Még sohasem csíráztattam, de nagyon foglalkoztat, ezért kérdezek ilyen sokat.

Gitta írta...

Viki, igen, bioboltban veszem a magokat. Nagyon sok retekcsíra lesz egy kis marék magból. Igen, salátákhoz is, de gyakorlatilag mindenhez eszem.
Sok sikert a csíráztatáshoz!

Viki írta...

Köszönöm. Én most egy evőkanálnyit tettem el csíráztatni. Elég kezdő vagyok még a saját csíráztatásban.

Neten rendeltem magvakat, mert nálunk elég kicsi a biobolt és méregdrága árakkal.

Képzeld el, hogy 1 dkg-os vöröshagyma mag 580,- Ft volt, hát ezt nem vettem meg, majd megpróbálok valahol máshol utánajárni.

Viki írta...

Jöttem tanulmányozni, s nézelődni, mert holnap lesz negyedik napos a retekcsírám.
A maghéjat teljesen le tudja lökni magáról ? és ha nem ? - akkor nekem kell leszedni ? - hú de tudatlan vagyok még, vagyis nagyon kezdő. Köszönöm.

Gitta írta...

Viki, a maghéj nagy részét lelöki magáról, ami meg marad, az ehető.
Vízzel öblíted, közben a kezeddel rásegítesz, elég könnyen lejönnek.

Fehérnyúl írta...

Ma az egészséges életmód jegyében és ráhatásodra elkezdtem búzát csíráztatni üvegben.
Félek, - magamat ismerve, - akárhogy igyekszem, úgy is gabonapálinka lesz a végeredmény. :):):)

Gitta írta...

Fehérnyúl, téged is látni! Szia! Pálinka? Azt nem kell főzni? Mert akkor itt szóba sem jöhet :)

Fehérnyúl írta...

Ááááá nem kell. Majd alacsony hőfokon aszalom:):):)

Organikus aszalt pálinka, mindjárt le is védem. :):):)