2010. július 6., kedd

Narancsos répatorta

Ismét egy édesség.
Ezt a tortát vittem Éviékhez a potluck-ra.
Azóta elkészítettem még egyszer a családnak, ennek a tortának a tetejére is került egy narancs-karika, ezt látjátok a harmadik képen. A többi a potluck-on készült. Szerencsés válogatása az alapanyagoknak, mert ez a torta az év bármely napján elkészíthető. Semmi idény zöldség vagy gyümölcs nincs benne, mert a banán, alma, narancs, sárgarépa egész évben elérhető.
Narancsos sárgarépa torta egy 18 cm-es kicsi tortaformához
Alap:
1 csésze beáztatott, majd megszárított dió
1/2 csésze megmosott és megszárított mazsola
csipet só
1 evőkanál méz
+ 1 kanál psyllium husk

Töltelék:
2 banán
2 alma
1 nagyobb sárgarépa4-5 szem datolya
1 narancs kifacsart leve
2 kanál citromlé
1 csipet reszelt citromhéj
1 kávéskanál fahéj
1 evőkanál psyllium husk
Kesuhab:
1 csésze kesudió
1/2 narancs felkockázott húsa
1/2 citrom leve
1 kanál méz (vagy más édesítő, amit szeretsz)
1/2 csésze víz (vagy amennyit felvesz)1 csipet vanília por

Az alaphoz először a diót darájuk meg, majd az aprítóban hozzátesszük a többi hozzávalót. Egy kisebb tortaformába kézzel belenyomkodjuk úgy, hogy a szélén 1-2 cm magasságban peremet képezzen. A tetejére szórunk egy kanál psyllium husk-ot. (segít felszívni a töltelékből a nedvességet)

A töltelékhez a banánt villával összenyomkodjuk, az almát nagylyukú, a répát kislyukú reszelőn lereszeljük. A datolyát apró darabokra vágjuk, majd meglocsoljuk a narancs és a citromlével. Megszórjuk a fahéjjal, reszelt citromhéjjal. Az egészet jól összekeverjük, majd szűrőbe téve legalább fél órán át hagyjuk kicsöpögni a levét. (amit aztán jól megiszunk)
Én nem édesítettem semmivel pluszban. A banán és a datolya elég édes, az alma és a répa is. Ráadásul a torta alapja és a kesuhab is tartalmaz mézet, így a töltelék megmaradt természetes ízében. Kóstold meg, és ha úgy gondolod, akkor ízlés szerint édesítsd meg!Ha már jól egybeáll a masszánk, beletehetjük a psyllium husk-ot, majd az egészet rásimítjuk a torta alapjára.


A kesuhabhoz mindent turmixgépbe pakolunk és simára turmixoljuk, majd a tortára öntjük.
Nem árt neki egy kis pihenés a hűtőszekrényben. A tetejét szépen kidíszítjük répakarikákkal, menta levelekkel, narancskarikával.

2 megjegyzés:

Edó írta...

Hu de guszta!!!

Andi írta...

Azt hiszem, hétvégén ezt fogom megcsinálni. Nagyon szép!