2010. július 19., hétfő

Meggyes kocka

Meggyes, csokis, krémes... egy újabb édesség.
A nyers édességek kicsik. Nincs bennük állományjavító, térfogatnövelő, így nem lesznek felfújt habos ételek. Tömények, formára és ízre egyaránt. Ha pl. tortát készülsz csinálni, válaszd a kisebb tortaformát, mert egy nyers tortából sokkal többen tudnak jót enni, mint egy hagyományosból. (ez csak akkor nem igaz, ha a torta csak gyümölcsből áll)

Ez a meggyes kocka azért praktikus, mert az apró falatkákból tényleg elég egy-kettő. Nem lett túl édes, de a dió az alapban elég tömény. Szerintem ez jó lesz más gyümölcsből is, talán barack, szilva, szőlő. Most ez meggyes, amíg van meggy, addig meggyből...

Hozzávalók: (egy kisebb tálcára való adag)
Az alaphoz:
1 csésze dió (beáztatva, majd megszárítva)
8 szem datolya
1 evőkanál kakaópor
(édesítőszer ízlés szerint, én nem tettem bele, mert a datolya elég édes volt)

Meggyes réteg:
1/4 kg meggy
4 szem datolya
10 csepp stévia
1 evőkanál psyllium husk

Kesuhab:
1 csésze kesudió
1/2 csésze tiszta víz
1/2 citrom leve
1 evőkanál psyllium husk
10 csepp stévia

Csokimáz:
2 evőkanál reszelt kakaóvaj
1 evőkanál kókuszolaj
1 evőkanál kakaópor
1/2 evőkanál agavé szirup

Az első réteghez a diót aprítógépben morzsásra aprítjuk. Hozzákeverjük a datolyát és a kakaóport, ízlés szerint édesítőszert. Egy nem túl édes, tömör masszát kell kapjunk. Egy kisebb tálca aljára egyenletesen lenyomkodjuk.


A meggyes réteghez a meggyet kimagozzuk, a levét lecsepegtetjük, hozzákeverjük a datolyát és egy kis édesítőszert, és aprítógépben durván felaprítjuk. Nem kell, hogy teljesen homogén massza legyen, kicsit maradhat darabos. A végén hozzátesszük a sűrítő anyagot, a psyllium husk-ot (utifűmag héj), és jól elkeverjük. Rásimítjuk az alapra. Amíg a kesuhab készül, tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a meggyes réteg jól meg tudjon szilárdulni. (olyan jó zselés lesz)

A kesuhabhoz a hozzávalókat turmixgépben simára keverjük. Azért került ebbe is utifűmag héj, hogy még véletlenül se folyjon, ez a réteg is szilárd legyen. Ha készen van, rásimítjuk a meggyes rétegre. Ezután nem árt, ha az egész tálcát berakjuk a mélyhűtőbe addig, amíg a csoki a tetejére el nem készül.

A nyers csokihoz felolvasztjuk a kakaóvajat, és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Ha nincs kakaóvajad, akkor használj csak kókuszolajat. Ráöntjük a jól lehűtött édességünk kesudiós rétegének tetejére, majd visszatesszük a mélyhűtőbe. Egy két óra után lehet szépen szeletelni. (Ha úgy kezded felvágni, hogy a kesuhab még puha, a csoki a tetején pedig már megszilárdult, akkor vágáskor a csokiréteg fel fog töredezni, mert bele tud süppedni a puha fehér rétegbe. Ha már a kesuréteg is megfagyott, akkor már szépen lehet szeletelni. A kést nem árt forró vízzel felmelegíteni)

Hidegen ajánlom!

10 megjegyzés:

duende írta...

Hú, ez nagyon tetszik! :)

harmony írta...

jujj ez milyen jól néz már ki:)

Szabóné Papp Emőke írta...

Húú, ez nagyon guszta!
Kipróbálom, habár az útifű magot nemtudom, hogy használjam, hogy szilárdít hő nélkűl??

Gitta írta...

Emi, az utifűmag-héjt nagyon egyszerű használni, egyszerűen csak hozzá kell keverni a sűríteni kívánt anyaghoz. A saját térfogatának 30-szorosa mennyiségű folyadékot képes magába szívni. Hevítés nélkül.

Csibe írta...

Juj, de jól néz ki!

Anazar írta...

Jaj, de nagyon gusztusos! Úgy beleharapnék!!!

Judu írta...

Gratulálok! Nagyon guszta! És az útifű maghéj tényleg nagyon jó kis "találmány" - már a természet részéről! :)

Monika írta...

Sziasztok!

En meg nagyon kezdo vagyok a nyers etelek kesziteseben, ezert lenne egy-ket kerdesem :)
Szeretnem elkesziteni ezt a meggyes kockat, be is aztattam a diot, de aztan elbizonytalanodtam, hogyan is szaritsam meg a diot? Csak ugy, szobahomersekleten, esetleg tegyem ki a napra? Aszalogepem meg nincs sajnos, talan abban kene?
Es a gyumolcslapokkal kapcsolatban, ami a beigli es mas edessegek alapanyaga: szoval ezeket a lapokat ha napon szeretnem megaszalni, akkor kb. mennyi ideig napoztassam, par ora/nap? Esetleg nem kene lefedni valamivel, hogy ne masszanak ra a bogarak?
Na ebbol a vegen kerdes-ozon lett... :)

Elore is koszonom a valaszt!

udvozlettel,
Monika

Gitta írta...

Mónika, írj nekem levelet ide: gitta@wisoft.hu és válaszolok! Itt túl hosszú lenne!

Andi írta...

Gyönyörű ez a sütemény! Egy hivatásos cukrász sem készíthetne szebbet. Gratulálok!