2010. június 8., kedd

Citrom torta


Kitűnő nyári édesség, nem csak finom, de üdítően frissítő, és elég nehéz abbahagyni.
Ez a mennyiség egy kisebb tortaformához elég, így kicsit vastag lett az alap is és a töltelék is. Ha nagyobb tortaformát használsz, akkor megnövelheted a mennyiségeket, vagy ugyanezekkel az arányokkal egy vékonyabb, alacsonyabb tortát fogsz kapni.

Alap:
1 csésze áztatott, szárított dió
1 csésze datolya apróra vágva,
1 evőkanál kakaópor
pici só
Töltelék:
3 közepes avokádó
3 citrom leve
½ csésze agavé szirup (vagy méz)
2 evőkanál kókusz olaj
1 evőkanál psyllium husk

A tetejére:1 csésze kesudió
1 evőkanál agavé szirup
1/2 csésze víz

Az alaphoz először a diót durvára daráljuk, majd a datolyával és a kakaóval együtt masszává gyúrjuk. (ha van konyhai robotgéped, akkor mindent tegyél bele, és addig keverd, amíg az egész egybe nem áll egy masszává)Ezt a csokis masszát terítsd szét egyenletesen egy tortaforma alján. Alig tartalmaz nedvességet, így nem fontos megaszalni.

A töltelékhez az avokádót tedd turmixgépbe (vagy konyhai keverőgépbe, én ezt használtam), és keverd hozzá a többi hozzávalót is. Öntsd rá az alapra, és tedd hidegre legalább 1 órára.

A tetejére keverd ki a kesudió krémet a turmixgépeddel, és azt is simítsd el a torta tetején.

Díszítsd citrom karikákkal, ribizlivel, menta levelekkel.

17 megjegyzés:

Adorján Éva írta...

szia!
psyllium huskot honnan szerzel?
a kertipartit letutiztam, nagyon várlak titeket!!
puszi

Norka írta...

Ezt meg kell kóstolni!!!

Kata írta...

Ez valami hihetetlenül guszta!! Csak az avokádó aggaszt, olyan nehezen tudom elképzelni, hogy ne lenne "fura" ebben a kontextusban ... de persze lehet, hogy velem van a baj! :o)

Gitta írta...

Psyllium Husk többféle kiszerelésben is lehet már kapni, én a Mediline-ban vásárolok. Szerintem kisebb bio boltokban is kapható, de mivel a nagykerben van, így ha kéred, be fogják szerezni neked!
A kerti partit még egyeztetjük!
puszi!

Gitta írta...

Norka, meglepően finom volt. A citrom és az avokádó testvérek, passzolnak egymáshoz.

Gitta írta...

Kata, amikor elkészül, és bárki megkóstolja, nem mondja meg, hogy avokádóból van. Mondjuk a színe fura, hogy zöld, de csak a finom savanykás-édes ízt lehet érezni, az avokádót nem.
És a csokis alaphoz pedig különösen megy...

Ildi írta...

Gitta, ISTENIT alkottàl megint! Mondjuk én csak a krémet csinàltam meg az egész kreàcióból, az viszont nagyon izlik! Itt nehezen kapok bolhamaghéjat (psyllium husk neve németböl magyarra tükörforditva) ezért én Guar (csak németül ismerem a szót) porral süritettem. Reszeltem bele sok citromhéjat is.
A zöld színhez csak annyit: szerintem gyönyörü szine van, s ennyi citromtol az avokàdó egyszerüen màsnapra sem oxidàlódott!
Mi lenne, ha bedobnàtok egy kis titokzatossàgot is? Én citromtorta helyett citrustortànak nevezném, mivel a szine a lime-ot idézi. Az is citrusféle. Hogy pontosan miböl is van, azt senkinek nem kell az orràra kötni, ha kóstoltatjàtok. Ha valaki elkéri a receptet, mert meg akarja csinàlni, az màs. De a kívàncsiak azok csak ízlelgessenek és talàlgassanak! (Szerintem így legalàbbis nagyobb élmény)

Gitta írta...

Ildi, így volt, ahogy írtad, kóstoltattam másokkal, és nem találta ki senki, hogy a citromon kívül mi van benne. Nem kis csodálkozás volt, amikor kimondtam, hogy avokádó...

Nahira írta...

Én annyira imádom az avokádót hogy azt hiszem a saját szülinapomra ilyet fogok csináni magamnak... :O mondjuk ez furán hangzik XD... vagy legalább is felügyelni fogom az elkészítését :D Köszönet a receptért! :))

Szamóca írta...

Gitta, ez eszméletlen finom volt ma a potluckon! Köszi.

Aldebaran írta...

Kedves Gitta, a psyllium husk az husk formaban vagy porra orolve kell ehhez a recepthez? Meg soha nem hasznaltam es most vennek eloszor, de lehet kapni eredetiben meg por alakban. Melyiket vegyem? Koszonom :)

Udv,

Kati

Gitta írta...

Kedves Kati, én az eredeti husk formában használtam a recepthez.
Sok sikert, megéri, nagyon finom!

Aldebaran írta...

elkeszitettem, nagyon finom lett! vegul is por formaban vettem a huskot es nem tudom, hogy emiatt-e, de nem lett igazan szilard a zold krem. meg soha nem hasznaltam huskot elotte, igy nem tudom, milyennek kell lennie. mindenesetre nem folyt azert a krem es nagyon jo lett :)

Gitta írta...

Aldebaran, a krém lesz tőle kicsit töményebb, szilárdabb. De az ízén nem változtat.

Deli Melinda írta...

Szia Gitta!

Agar-agarral is sűríthetem útifűmaghéj helyett? Ha igen, mekkora mennyiséget kell használnom (por formájú agar-agrból)?

Gitta írta...

Melinda, az agar-agar port fel kell főzni, ezért én csak nagyon ritkán használom. De természetesen helyettesíthető a psyllium husk. Arányok: Egy másik tortába 1,5 teáskanál agar-agar port főztem fel 2 dl vízzel, és azt adtam a töltelékhez, de minden anyag más, az biztos, hogy ide kevesebb kell! Majd számolj be kérlek, hogy sikerült, hogy mások is használhassák!

Unknown írta...

Én a kókuszolajat elhagytam, a maghéjból viszont 4 kanállal tettem bele, hogy megálljon a püré.
Nagyon finom, és tartós, nem színeződik el.