2010. április 28., szerda

Töltött saláta


Nem igazán tányérra való ez a recept. Arra való, hogy az ember kézzel összefogja, feltekerje, és egyszerűen betolja a szájába. Éppen annyi olajos mag, zöldség és gyümölcs van benne, hogy jól tudsz vele lakni anélkül, hogy túl nehéz lenne, ugyanakkor befalsz egy fej salátát úgy, hogy észre sem veszed.

A salátákat fel szoktam tekerni, szép szorosan egymás mellé teszem egy dobozban, úgy viszem a munkába. Most a potluck-ra nem tekertem össze, hogy látszódjon a töltelék, olyan szép, színes.

Variálhatod ezt a receptet úgy, hogy más pástétomot vagy más zöldségeket használsz. Lényeg az, hogy a pástétom intenzív fűszerezésű legyen, a zöldségek pedig frissek, ropogósak, lédúsak. (gyökérzöldséget mindig a pástétomba tegyél, ne a zöldségek közé!)

Pástétom:
1 csésze paradió (vagy beáztatott dió)
2 közepes sárgarépa
1/2 lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
pár levél petrezselyem (10-15 levélke, de lehet több)
(tehetsz még bele fehérrépát, pasztinákot, zellert, karalábét, céklát)
csipet só, bors, pirospaprika, őrölt kömény

Zöldségek:
10 szál spárga
1/2 piros kaliforniai paprika
1/2 lilahagyma
1/2 kígyóuborka
1/2 hámozott, magozott alma
(de használhatsz kemény paradicsomot, más színű paprikát, fehér hagymát, cukkínit, zellerszárat, újhagymát)

1 fej saláta

A pástétomhoz valókat konyhai robotgépben finom morzsásra aprítjuk. Ha szereted a csípőset, akkor tegyél bele chilit is!
A zöldségeket tisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk.

Minden egyes saláta levélre rakunk egy kiskanálnyi pástétomot, és 2 kanál zöldséget. Petrezselyemmel (vagy csírákkal) lehet díszíteni.

Ha vendégeknek készíted, hagyd "nyitva", ha magadnak, akkor tekerd össze!


Így néz ki, ha sok saláta levelet teszel egy nagy tálcára.

Nincsenek megjegyzések: