2010. március 18., csütörtök

Csíra fasírt


Azt mindannyian tudjuk, hogy a csírák milyen jó hatással vannak a szervezetünkre, mennyire egészségesek. Az apró magok csíráit én is szívesen fogyasztom, csak úgy, bármihez is, de a babfélék csíráiból nem tudok sokat enni. Éppen ezért kell kitalálni olyan élő ételeket, amikhez fel tudom használni az itthon csíráztatott babfélék csíráit, finomak, és a csíráknak köszönhetően nagyon egészségesek.


Az első ilyen étel a fasírt. Sok sok csírát fel lehet hozzá használni, az ízesítése lehet bármilyen, most aszalt paradicsomot, olivabogyót választottam, hááát, nem lett rossz :) !
Nagy előnye még a csírák használatának, hogy kevesebb olajos mag kerül a fasírtba, így nem lesz túl zsíros. Nem kell attól félni, hogy túlesszük magunkat, egy finom salátával teljes értékű főétel lehet.


Csíra fasírt mediterrán ízesítéssel
(Ebből a mennyiségből kb. 16-20 fasírt lett)
fél csésze lencsecsíra
fél csésze mungóbab csíra
fél csésze hajdina csíra
fél csésze beáztatott dió
1 szál sárgarépa
fél fej lilahagyma
6 db fél aszalt paradicsom (olajban eltett)
fél csésze fekete oliva bogyó (hát ez lehet, hogy nem volt nyers :(...
zöldfűszerek ízlés szerinti mennyiségben, snidling, petrezselyem...
só, mediterrán fűszerek


Én megmondom őszintén, hogy a mungóbab zöld héját egyenként leszedegettem, mert nem tudtam, hogy mennyire lesz zavaró a fasírtban. (ha kipróbálod a receptet, és TE rajta hagyod, kérlek írd meg, hogy milyen lett úgy)

Mindent bedobunk az aprítógépbe, és egy jó kis masszát készítünk. Ízesítsétek sóval, mediterrán fűszerekkel tetszés szerint. (én most egy mediterrán grill fűszerkeveréket használtam)

Ez a massza így is fogyasztható, krékerre kenve, paprikába töltve már megállja a helyét. Ami az így elfogyasztott fasírtból megmaradt, abból készíts gombócokat, és tedd az aszalóba, néhány óra alatt szárítsd ki, így még pár napig eláll. Ha teljesen szárazra aszalod, akkor tovább is. Mindenképpen tedd hűtőbe a maradékot.

4 megjegyzés:

Norka írta...

Ki fogom próbálni! Én más ételekhez szoktam használni a mungó csírát, de megeszem a héját is, csakúgy, mint az azuki babét. Szerintem jó. Nekem is kicsit furi önmagában a hüvelyesek csírája, most csináltam nyers humuszt, de az előzőleg készített diótej pépjével dúsítottam a csicserit, mert nagyon "nyers" íze volt.

Andi írta...

Szia Gitta!

Azt szeretném megkérdezni, a babfélék csíráját lehet-e nyersen enni (babot ugye nem), abban nincsenek-e benne a lektinek? vagy a babot le kell választani?
Köszönöm előre is!

Gitta írta...

Andi, a babféléket lehet enni kicsíráztatva. A babot és a csírát is. Nem kell leválasztani.
A csírázáskor minden káros anyag lebomlik, így eheted nyugodtan.

Andi írta...

Köszönöm:)