2010. március 29., hétfő

Csokitojás és csokinyuszi húsvétra


Ünnepek csoki nélkül?
Na azt már nem! A hétköznapok csoki-evés nélkül múlnak el, de ilyenkor kell valami különlegeset, valami egyedit készíteni! A boltok polcairól nincs szívem csokinyuszit venni a gyerekeknek. Ki tudja mi van benne? Kakaót mennyit látott?
De ez biztos, élő, enzimekkel teli, nem túl édes, és biztosan egészséges csoki! Ebből sem szabad túl sokat enni, de nem is tudunk, mert csak kevés készült...

Hozzávalók:

3 evőkanál kakaóvaj (felolvasztott)
1 evőkanál kókuszolaj
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál karobpor
2 evőkanál agavé szirup
1 csipet bourbon vaníliapor
3 evőkanál őrölt kesudió

A hozzávalókat összekeverjük, és formákba öntjük. A formákat szilárdulásig fagyasztóba kell tenni. Fontos, hogy gyorsan szilárduljon meg a csoki, mert szobahőmérsékleten előfordul, hogy szétválnak az alkotórészek, és úgy szilárdul meg, hogy a szirup ott úszkál a csoki tetején :(.


Sikerült vennem nyuszis-tojásos-kacsás (mondjuk azt nem tudom, hogy a kacsa illik-e a húsvéthoz, szerintem inkább csirkét kellett volna, nem? ) szilikon formát, így gyorsan elkészültek a húsvéti saját csokik.


14 megjegyzés:

Norka írta...

Nagyon szépek!
Én is csináltam már nyers csokit, kicsit eltért a recept, de ezt is kipróbálom. A formát hol vetted?

Gitta írta...

Norka, nagyon sok csokirecept van! A lényeg a kakaóvaj, kakaópor és ez édesítőszer. A többi csak ráadás :)
Az a tapasztalatom, hogy ha csak kakaóvaj van benne, túlságosan kemény lesz!
A formát a Pólus centerben (Újpalotán) vettem, az egyik bejáratnál van egy pult (nem boltban, hanem csak ott a belső utcán), és szilikon sütőformák és csokiformák is vannak. Óriási választék, kicsik, nagyok, alig bírtam visszafogni magam...

Annipanni írta...

Juhiiiiiii! :))) Pont arra gondoltam, hogy ilyet kellene ajándékozni! Nagyon szupii!

Nahira írta...

Tegnap csináltam meg! Fantasztikus finom lett! Szerintem még annál az un. egészséges csokinál is jobb amit mostanában reklámoznak a neten. Köszönööööm szépen :)

Gitta írta...

Annipanni, ajándékozni? Hát azt is lehet, nálunk arra már nem jutott...

Nahira! Nagyon örülök, hogy jól sikerült! Látod, ezért már érdemes volt feltennem!

Ágnes írta...

Szia Gitta! Ma csináltam csoki nyuszit, bárányt, tojást, lepkét. Nagyon jó a recept, sikerült kakaóvajhoz is hozzájutnom, sőt még nagyon szép kiöntő formát is tudtam szerezni. Köszönöm a receptet, szépre, és finomra sikerültek a figurák. Boldog Húsvétot kívánok!

Gitta írta...

Szia Ágnes, köszönöm!

Gabi írta...

Szia Gitta! Nagyon jónak tűnik ez a recept! Ez a mennyiség kb. hány tojásra elegendő? Köszi! Kellemes, napsütötte, vidám Húsvéti ünnepeket kívánok! Gabi

Gitta írta...

Gabi, az attól függ, hogy mekkora az evőkanalad és milyen a formád!
Ki kell próbálni, de ez nem nagy mennyiség. Talán 10 tojás és ugyanennyi nyuszi lett belőle.
Neked is boldog húsvétot kívánok! És mindenkinek!
puszi!!

Hella Seres írta...

Szia, érdeklődni szeretnék, hogy ez a csokid mennyire szobahőmérséklet álló. Arra gondolok, hogy amiket csinálok csokikat, jellemzően kókuszolajjal, de kakaóvaj nélkül, azok mind finomak, de szobahőmérsékleten nagyon felpuhulnak.

Előre is köszi a választ!
Hella

Gitta írta...

Szia Hella, azért jó kakaóvajat használni, mert az szobahőmérsékleten teljesen szilárd. A kókuszolaj viszont nem.

Hella Seres írta...

Még egy kérdésem van. A csokihoz és a krémekhez, szappanokhoz használt kakaóvaj ugyanaz? :D

Gitta írta...

Az étkezési célra használt kakaóvaj finomabb, jobb. De a krémhez való is használható (nincs olyan illata, aromája, íze, mert a krémeknél ez nem fontos)

Hella Seres írta...

Köszönöm a válaszokat! :)