2013. február 12., kedd

Mandulatej


Több oka is lehet annak, hogy kipróbáld és megkóstold az olajos magokból, diófélékből készült tejet. Ételallergia, egészségügyi, morális... ezt mindenki eldönti maga.
De van egy nagyon egyszerű és ésszerű oka is: nagyon finom! Friss, üdít, mégis táplál, és tudod, hogy csak az van benne, amit beleteszel, nem manipulálta senki semmivel... szóval aki tudatos (nemfinnyás!) az mindenképpen próbálja ki!

1 liter mandulatejhez
kb 10 dkg mandula 1 éjszakára beáztatva
1 liter víz
1 csapott kiskanál fahéj
édesítőszer: kiskanál méz vagy pár csepp stévia, amit egyébként is használsz, csak cukor ne legyen!

A mandulát kevés vízzel simára turmixoljuk, hozzáadjuk a mézet vagy bármilyen édesítőszert, majd hozzáöntjük a többi vizet, és még ezzel is jól elturmixoljuk.
Szűrőzsákba öntjük, és leszűrjük. Jól kinyomkodjuk, hogy a visszamaradt massza minél szárazabb legyen.

A kifolyt tejet kb 1 napig tudjuk tárolni hűtőszekrényben.


Színe a fahéjtól lesz barnás
A visszamaradt pépet pedig fel lehet használni szószok, fasírtok, kenyerek készítésénél. Ha megaszaljuk és ledaráljuk, akkor tovább eláll. (és ez a mandula liszt).

Miből készíthetsz még így tejet? dió, kesudió, mák, napraforgómag, szezámmag... paradió...

Friss magtejeket tudsz rendelni a Vegafood vegetáriánus étel házhozszállító cégtől, a Z kódon szerdán és pénteken! Vaníliás diótej, fahéjas mandulatej, sárgarépás szezámtej, stb... kóstold meg te is! 

Nincsenek megjegyzések: