2013. február 10., vasárnap

Cukkíni spagetti

Cukkíni, jégcsapretek és cékla
Többen is kérdezték mostanában, hogyan is lehet cukkíniből spagettit készíteni? Nyers spagettit? Nekem ez már annyira természetes, hogy már jó ideje nincs is spagettis recept itt a blogon, de sokaknak jelenthet ez igazi újdonságot.
Ha szeretnéd megkóstolni, meg tudod rendelni itt: VEGAFOOD ÉLŐ ÉTEL HÁZHOZSZÁLLÍTÁS, keresd a Z3 kódon
 
A cukkíni azért alkalmas spagetti készítésére, mert az állaga ropogós, mégis puha, az íze pedig semleges, nem dominál benne egy alapíz sem. A színe is megfelelő, ha meghámozzuk, akkor teljesen fehér, így a tányéron nem is nagyon lehet látni, hogy miből is van az a tészta.

Először is, van a késes módszer: uborkagyaluval hosszában elvágjuk a cukkínit, majd késsel további csíkokra. Ez a módszer nagyon egyszerű, új eszköz beszerzése sem szükséges. Ugyanakkor a végeredmény (főleg, ha nem vagyunk a kés bajnokai), nem biztos, hogy olyan szép lesz, mint amilyenre szeretnénk.

Másodszor vannak olyan hámozó kések, amikbe kis karmok vannak keresztben, hogy a meghámozott zöldséget ne csak egy szalagban, hanem sok vékony csíkban marják fel, így egy egyszerű kézmozdulattal csinos kis spagetti csíkokat kapunk. Nagyobb hipermarketekben lehet kapni, keressétek a konyhai eszközök között!

Spirál hámozó kés
használat közben


Az így készített spagetti egy finom nyers szósszal

A következő eszközzel nem csak olyan hosszú lesz a spagettink, mint a cukkíni hossza, hanem sokkal hosszabb, ugyanis ebben a cukkínit (vagy más zöldséget) úgy kell tekerni, mint a ceruzát a hegyezőben. Akár több méter hosszú spegettit is lehet így készíteni! Csak tekerni kell csuklóból! Szeretem ezt az eszközt, mert kis helyen elfér a konyhában, csak leveszem a polcról, használom, majd elöblítem. Nyaraláskor is elfér a csomagban, tudom magammal vinni. (most nálunk nincs raktáron, de lehet rendelni a rendeles@nyersetelakademia.hu e-mail címen, az ára 8500 forint)

spirál vágó


Ezzel a vágóval készült ez is:

cukkíni spagetti
A legprofibb szerkezet pedig itt látható.A zöldséget csak be kell fogni a gépbe, és kézzel hajdani, mint egy darálót. Többféle feltéte van, vékonyabb, vastagabb spagetti készíthető, használata sokkal egyszerűbb, nem fájdul meg ez ember csuklója a sok tekeréstől. Ugyanolya szép és hosszú csík vágható vele, mint az előzővel! Használat után egy kicsit nagyobb eszköz, amit el kell mosogatni, de megéri!

Spirulizer, profi cukkíni spagetti készítő

Használat közben, így készül a cukkíni spagetti

Céklából is lehet...

Még több fotó és beszerzés

A vágás után a cukkíni kicsit merev. Ilyenkor olyan "roppanós", de van, aki jobban szereti lágyan, kicsit puhábban. Ha kicsit besózzuk, és a sót beledolgozzuk a növény rostjaiba, akkor egy kis levet fog ereszteni, és a cukkíni merevsége eltűnik, talán így még az állag is jobban hasonlít az igazi tészta-cukkínire.Ilyenkor figyelni kell arra, hogy a sós lét jól kinyomkodjuk, nehogy túlzottan domináljon a sós íz, és talán az öntetet is lehet kevésbé sósra keverni. 

cukkíni felvágás után

Kicsit besózva... meglágyítva a tésztát
Ha pedig készen van a spagetti, akkor jöhet az öntet. Többféle öntetet lehet készíteni, paradicsomos, gombás, curry-s, vagy más ízesítéssel.

Receptek hamarosan....

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Merre lehet ilyen spiralizálót venni? Akár a gépet, akár a hámozó kést? Nem nagyon találtam sehol.. Köszönöm!

Gitta írta...

Kedves Sandy, az Élet Virága biotoltban, link: www.juicers.hu