2013. február 5., kedd

Almás-mákos nyers torta


Az ország tortája nyers változatban!
Igazi különlegesség főleg azoknak, akik szeretik a mákot, és a mákos édességeket. Ebből ehetsz kedvedre, nem tartalmaz cukrot, csak egy kevés datolyát, mégis édes!

A fotó egy torta-partin készült, így nem egészen olyan, mint amilyet szerettem volna, de annyian kérték ennek a tortának a receptjét, hogy gondoltam ezzel a fotóval is megteszi, lényeg a recept.

Látszanak a rétegek, és itt az alma piros héja is. Ha még finomabbra szeretnéd, akkor hámozd meg az almát, hogy a töltelék selymesen sima legyen!

A torta alapja a lehető legegyszerűbb: mandula, datolya és egy kis fahéj!
Utána almalapok között rétegezve következik a mákos és almás töltelék. Az almalapokra azért van szükség, hogy egyenesen, szépen el tudjuk egymástól választani a rétegeket, almalap nélkül a puha massza átfolyik egymásba, és felvágás után olyan "göröngyös" lesz. Pár óra múlva az almalap felpuhul, és az almás töltelék részévé válik, nem is lehet szinte látni, hogy ott van :) , ugyanakkor nagy segítség a torta összeállításában. 

Hozzávalók:  20 cm-es tortaformához
az alaphoz: 
20 dkg beáztatott, megszárított mandula
kb ugyanennyi beáztatott datolya
1 teáskanál fahéj
almás réteg: 
kb 50 dkg alma
1 evőkanál utifűmag héj
pár csepp citromlé,
2 kanál datolyapép*
mákos réteg: 
20 dkg mákcsíra (mákot beáztatjuk, és kb 1 napig csíráztatjuk)
2 evőkanál méz vagy 4-5 evőkanál datolyapép*
1 bio-citrom reszelt héja
az összeállításhoz 3 (vagy 4) darab szögletes aszalt almalap**

* datolyapép: a datolyát vízbe beáztatjuk, és amikor felpuhult, konyhai robotgépben pépesítjük. Hűtőszekrényben 1 hétig eláll, természetes édesítőszer. Helyettesíthető mézzel.
** aszalt almalapot úgy készítünk, hogy az almát turmixgépben simára pépesítjük, és szétterítjük az aszalógép tapadásmentes lapján, majd kb 15-20 óra alatt megaszaljuk. (Aszalt almalapot lehet már készen is vásárolni) Részletes leírást találhatsz ITT

A mandulát szárazon megőröljük, a mandulából konyhai robotgépben datolyapépet készítünk. A mandulát és a datolyapépet összekeverjük, ízesítjük a fahéjjal. Egy jól gyúrható, formázható masszát kapunk. Belenyomkodjuk egy kerek tortaformába úgy, hogy az oldalán legyen egy kb 4-5 cm perem, ami majd megtartja a tölteléket, és 3-4 órán keresztül 45 fokon aszaljuk. (vagy a kályha tetején, vagy langyos sütőben)

Az almás réteghez az almát megtisztítjuk, hámozzuk és eltávolítjuk a magházát. Az egyik felét durva, a másik felét finom reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a citromlével, datolyapéppel, és az utifűmag héjjal (ez utóbbi fogja a nedvességet felszívni, hogy az alma ne áztassa el az egész tortát) Ez a réteg inkább savanykás legyen, mint édes.

A mákos réteghez a felpuhult mákot kevés vízzel simára turmixoljuk, datolyapéppel ízesítjük. Kevés reszelt citromhéjad adunk hozzá. Ez a réteg inkább édes legyen, hogy ellensúlyozza az alma savanykás ízét.

Összeállítás: A kiszárított torta-alap aljára teszünk kb 1 cm magasságban mákos tölteléket. Erre ráhelyezünk egy almalapot. Aprócska gond, hogy a torta kerek, az almalap szögletes... Ha a tortaformánk kisebb, mint az almalap, akkor meg tudjuk oldani, hogy a sarkok levágásából keletkezett darabokat betesszük a hiányzó helyekre. Ha nem, akkor 1 lapot fel kell áldozni, és beleszabni a hiányzó területekre.
Az almalapra rákenünk kb 1 cm-es magasságban almás réteget, majd újra almalap-vágás-szabás következik. Újabb mákos réteg, majd a tetejére az almás kerül.
A tetejét szépen elsimítjuk, majd megszórjuk mákkal.
Hűtőszekrénybe tesszük, és pár órát pihentetjük.


Nincsenek megjegyzések: