2012. április 8., vasárnap

Nyers csoki - húsvétra

Házi készítésű nyers csokinyuszik

Sokféleképpen lehet nyers csokit készíteni, alapszabály: valamilyen jó minőségű zsiradék (ez lenne a kakaóvaj ideális esetben. A boltokban kapható csokinyuszikban általában nincsen kakaóvaj, meg kell nézni az összetevőket), kakaópor és édesítőszer kell hozzá. Az így készített csokiban biztosan nem lesz semmilyen olyan anyag, ami káros lenne. Cserébe viszont nem tartható el sokáig, 1-2 hét után megváltozik az íze. Nem lesz rossz, de ez így tényleg csak frissen jó. (hát nem teszünk bele tartósítószert, tényleg!)

Ezek a fő összetevők. Ez a nyers csoki így még tényleg nyers lesz, olvad a kezedben, a szádban, és a kakaón  és az édesen kívül nem lesz más íze.

A tavasz virágaival

Az állagán lehet javítani valamilyen őrölt maggal, legjobb választás a kesudió, vagy a mandula. Ettől kicsit krémesebb lesz, olyan, mint a tejcsoki. Lehet hozzá tenni kevés kókuszolajat is, ettől is puhább lesz (és nem utolsó sorban olcsóbb)

Édesítőszernek cukron kívül bármit használhatsz, mézet, agavé szirupot, xilitet, stéviát...
Ízesítés: pár csepp citromlé kicsit megélénkíti az ízeket, ezt mindenképpen ajánlom.
Aszalt gyümölcsökkel, durvára tört diófélékkel lehet dúsítani, reszelt citromhéj, narancshéj, kardamom és mentaolaj is kerülhet bele.

Amit sose keverj a nyers csokiba: friss gyümölcsöt, vizet, növényi tejszínt, vagy bármilyen vizes alapanyagot, mert nem fog összeállni, a csoki csak egy folyékony massza marad.
tojások, nyuszik, virágok...

Alaprecept:
1 csésze kakaóvaj (egy részét lehet helyettesíteni kókuszzsírral, krémesebb és olcsóbb lesz)
1/2 csésze kakaópor
1/2 csésze finomra őrölt mandula
méz ízlés szerint (kb 1 evőkanál)
pár csepp citromlé
reszelt citromhéj, reszelt narancshéj

A kakaóvajat gőz fölött megolvasztjuk, és hozzákeverjük a többi hozzávalót.Hogy megóvjuk az értékes összetevőket, antioxidánsokat, ne hevítsük 43 fok fölé! Ezt úgy tudjuk elérni, hogy vizet forralunk kis lábaskában, hőálló edényt teszünk a tetejére. A kakaóvajat akkor tesszük az edénybe, amikor a víz felforrt, és a tüzet elzártuk alatta. Ezután folyamatosan kevergetjük, hogy egyenletes legyen a hőfok, és szépen megolvadjon a kakaóvaj. Ha van aszalógépünk, az a legegyszerűbb, beállított hőfokkal betesszük a gépbe, és megvárjuk, míg megolvad.
Keverjük simára, a hőmérsékletének kéz-melegnek kell lennie. Formákba töltjük, és 5 percre (vagy amíg megszilárdul) betesszük a fagyasztóba. Ezután vegyük ki, és tegyük át a rendes hűtőszekrénybe.
A csokimasszának gyorsan kell megszilárdulnia, mert az alkotórészek könnyen szétválnak. Próbáld csak ki, ha kint hagyod a konyhapulton, akkor azt tapasztalhatod, hogy a méz feljön a tetejére.

Tavaszi virág a kertből!

Ha én csokit csinálok, nálunk az egész konyha "úszik" a csokiban. Az illatok csábítóak! úgy kell elhessegetni a gyerekeket, hogy ne akarják megenni a csokit még melegen, mielőtt elkészül.

Milyen illata van!

5 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Én egy valamit nem értek a nyers csokidban (nem vagyok a nyers étrend követője, csak hobbi szinten foglalkozom csokoládéval): a kakaópor, amit a boltban veszel, már eleve nem lehet nyers. A kakaóbabok a feldolgozás során a fermentáció közben akár az 51 fokot is meghaladhatják, de ez még nem elegendő az esetleges kórokozók elpusztításához, így ezután következik még a kakaóbabok megpörkölése ennél magasabb hőmérsékleten. Ha ez nem történik meg, potenciális kórokozók maradhatnak. Csak ezután jön a további feldolgozás, ami közben előállítanak kakaóport vagy kakaómasszát, amiből aztán a csokoládé készül. Egyébként cukrász nagykerekben pl. a kakaómassza maga is megvásárolható akár, de egy igazán jó minőségű étcsokoládé nem állhat másból, mint kakaómassza, kakaóvaj, (nád)cukor és esetleg bourbon vanília (szójalecitin sincs benne). Ennek az összetétele pedig kb. hasonló.

Praliné Zsuzsi írta...

Pl. a Goodwill Kft.-nél jó áron lehet venni nagy kiszerelésben pasztillás formájú kakaómasszát és kakaóvajat is (nem vagyok az ügynökük, csak lelkes vásárlójuk :))

Gitta írta...

Kedves Zsuzsi! A nyers csokiban nyers kakaóvaj és nyers kakaópor van. És mézet vagy más természetes édesítőszert használunk. Akinek fontos, hogy a csokija nyers legyen, az a hozzávalókat be tudja szerezni nálunk a Nyersétel Akadémián.
Létezik nyers kakaópor, ennek a feldolgozási folyamata más, nem pörkölik, és a színe sem olyan sötét, kicsit világosabb. Az ára pedig...
A pasztillás formájú kakaómassza biztosan hőkezelt, nem nyers.
Azért lenne fontos a csokit természetes alapanyagokból készíteni, mert így biztosan semmilyen adalékanyag nincs benne, és a hozzávalók is tudnak nyersek lenni. Akinek ez nem fontos, persze, vegyen cukrász nagykerben kakaómasszát, vagy kész csokit!

Rita írta...

Kedves Gitta! Ha több adag csokit szeretnék egyszerre készíteni, és annak érdekében, hogy az íze ne változzon, felhasználásig a mélyhűtőben tárolnám - az jó megoldás lehet?
Köszönöm, Rita

Gitta írta...

Igen!