2012. április 1., vasárnap

Muszaka

Joan könyvében találtam ezt a muszaka receptet. Régebben én is készítettem padlizsánból rakottast, de ez most teljesen más lett :).  (a könyv címe: Napeledel, megrendelhető a www.napeledel.hu oldalról)

Rakott padlizsán: muszaka

Érdemes kipróbálni.
Az eredeti recept megtalálható a könyvben, én sok helyen változtattam rajta. Arra biztatlak, hogy te is próbáld meg a saját ízvilágodhoz igazítani a recepteket, mert úgy lesz igazán finom!

Alap: 1 padlizsán, 1 teáskanál só
Töltelék: 1 paradicsom, 1/2 csésze aszalt paradicsom, 1 csésze beáztatott napraforgó, 1 evőkanál citromlé, 1 puha datolya, 1 kiskanál piros fűszerpaprika (a szárított fűszereket én nem szeretem, ezért azt nem tettem bele)
Zöldség réteg: 1 csésze reszelt fehér retek
Sárgarépa réteg: 1 csésze sárgarépa, 1 teáskanál görög fűszerkeverék (Íz-tár természetes alapanyagokból)
Diósajt: 5 dkg áztatott dió, 6-8 levélke friss bazsalikom, pici só

a padlizsán szeletek

A padlizsánt karikákra vágjuk, meghámozzuk és sós vízben 12 órán keresztül áztatjuk. A sós vízben a padlizsán megpuhul, keserű íze kioldódik. Egy tálba lerakjuk a padlizsán szeleteket.
A töltelékhez a hozzávalókat aprítógépben darabosra dolgozzuk, és ráterítjük a padlizsán karikákra.

Az intenzív ízű paradicsomos réteg

Most egy natúr zöldség réteg jön: én egy nagyobb fej retket reszeltem le, és ezt terítettem rá a paradicsomos rétegre. 
Ezután egy szép nagy sárgarépát aprítógépben morzsásra aprítottam, megszórtam egy kevés görög fűszerkeverékkel, és a retek-rétegre terítettem.
A tetejére dióból készült sajt került: nem kevertem krémesre, hanem darabosra hagytam. A dió a bazsalikommal és a sóval fantasztikus ízbomba lett, jól illett a paradicsomos ízvilághoz.

Készen

Ezt a mennyiséget 4 pici adagra osztottam így:

muszaka felvágva

A paradicsomos réteg nem látszik annyira a képen, nem is csoda, egy kicsit még sápadtak a márciusi paradicsomok, de majd nyáron!

Nincsenek megjegyzések: