2011. december 1., csütörtök

Sárgarépa főzelék

Nagyon egyszerű és gyors főétel a sárgarépafőzelék. A főtt változatát nem szeretem. De ez valami isteni. Minden nap meg tudnám enni. Főleg fasírttal! Lazára tépkedett salátával, ropogós zöldségekkel!

Sárgarépa főzelék

Ilyenkor télen leszűkül a kör, kevesebb a választható alapanyag itt a nyerskonyhában. A paprika, paradicsom, uborka és sajnos a dinnye, barack is várat magára, lesz majd nyáron. Most viszont van finom savanyú káposzta, cékla, répa, brokkoli, sütőtök.

Ezt a főzeléket (milyen furcsa név ez így nyersen... főzetlen főzelék :)) ajánlom kipróbálásra, most sok szeretettel. Kevés alapanyag kell hozzá, gyorsan készen van, és nagyon finom. Valamilyen nyers kenyérfélével vagy fasírttal egyétek, zöld levelekkel, salátával.



Hozzávalók:
15 dkg áztatott-hámozott mandula (vagy kesudió)
20 dkg finomra reszelt sárgarépa
pici só, bors
1 teáskanál citromlé
1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
kevés víz


A mandulát kevés vízzel simára turmixoljuk, hogy egy tejfölszerű, krémes mártást kapjunk. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, citromlével. Összekeverjük a lereszelt sárgarépával és az apróra vágott petrezselyemmel.
Ha van otthon sómentes ételízesítőd, azt is használhatod (vegamix pl.)

tipp: kevesebb mandulát használhatsz, ha a szószba teszel valamilyen zöldséget, pl. fehérrépát, zellert, cukkínit. Könnyebb lesz, viszont nem lesz annyira krémes.

3 megjegyzés:

Panelpuma gazdája írta...

Szia,

engem a fasirt recept érdekelne, mert nem találtam a receptjeid között (címke felhőben) de többször is emlegeted saláta, főzelék mellé.

köszi szépen
Nóra

Gitta írta...

Nóra, jön hamarosan a fasírt is!

Bridge írta...

Köszönjük a fasírt receptet is, de a "főzelék" is jó ötletadó.