2011. november 28., hétfő

Csokizunk!

Megoszlanak a vélemények a csokoládéról. Van, aki úgy tartja, hogy nem egészséges, a hívei viszont azt állítják, hogy a minőségi, ráadásul nyers és bio alapanyagokból előállított nyers csoki igazi szuperétel tele antioxidánsokkal, élő enzimekkel!


Már régen nem készítettem itthon csokit, ezért volt nagy élmény újra elővenni a csokiformát, és melegíteni a kakaóvajat, kevergetni, miközben csoki-illatban úszott az egész lakás!
Most ott várakoznak a kis bonbon darabkák a hűtőszekrényben, szerintem gyorsan el fognak fogyni.

Mit tegyél, ha csokifüggő vagy? ne mondj le erről az élvezetről, csak fogadj meg néhány jó tanácsot: (nem lesz sok)

- csak kiváló minőségű csokit egyél, bio, vagy 80%-os keserű csokit! A legjobb, ha magad készítesz otthon igazi nyers bio csokoládét!
- egy nap csak egy egészen aprócska darabot egyél meg, ne ess túlzásba! Ezt a picike falatot akár minden nap megeheted!
- a csokievés legyen szertartás! Először szagolgasd, majd egészen apró falatokban vedd a szádba, és ne rágd! Hagyd, hogy szétolvadjon a szádban! Élvezd a pillanatot, éld meg, minél tovább tartson! Nyugodtan maszatold össze magad, ne törődj vele! És fontos: közben ne csinálj mást! ne telefonálj, ne nézz tévét! Csak a csokievésre koncentrálj!



Ezek után a recept:
10 dkg nyers bio kakaóvaj (lehet már több helyen is kapni, pl. a Nyersétel Akadémián, a webáruházban)
3 teáskanál agavé szirup (vagy méz)
4 teáskanál nyers bio kakaópor (ezt is be lehet szerezni már több helyen is, pl. a fent említett webáruházban)
1 csipet vanília por

A kakaóvajat gőz fölött megolvasztjuk, és hozzákeverjük az édesítőszert, a kakaóport és a vaníliát. Jól elkeverjük, majd formákba töltjük dermedésig. A forma nem lesz tökéletes, de épp ez benne a jó. Látszik, hogy kézzel készített, nagy figyelemmel, odaadással, szeretettel!

Ilyen egyszerű!

Bármilyen édesítőszert használhatsz, elkészítheted saját karácsonyi csokidat, a saját kívánságod szerint!
Az alapreceptbe keverhetsz bármilyen ízesítőt, kiegészítő hozzávalót!  Magokat, aszalt gyümölcsöket, fahéjt, különböző természetes aromákat. 
 


Ha szeretnéd beszerezni az alapanyagokat a saját készítésű csokoládéhoz, vagy megkóstolnád a most készített csokimat, gyere el december 3-án szombaton a Nyersétel Akadémiára! 10-16 között karácsonyi vásár lesz, ahol jó hangulatban kóstolhatsz nyers finomságokat, sósakat és édeseket.
Leadhatod megrendelésed karácsonyi tortára, zserbóra, bejglire!
Gyere nézz szét nálunk, nagyon szép környezetben várunk szeretettel!
Címünk: Budapest, XIII. Tátra utca 11. 1. emelet 1. 22. kapucsengő

3 megjegyzés:

Ramóna Horváthné Németi írta...

Kedves Gitta! Engem főként az érdekelne így kezdőként hogy az agávé szirupot vagy mézet tudom e helyettesíteni valamivel? Speciel datolya pasztára gondoltam. Köszönöm :)
Ui: imádom a blogot alig várom hogy a könyvek is megjöjjenek további sikeres munkát!

Gitta írta...

Kedves Ramona, igen, használhatsz datolya pasztát is :)

Ramóna Horváthné Németi írta...

Köszönöm a gyors választ :)