2011. május 11., szerda

Linzer sütik

Persze nem sütött sütik, természetesen ez is nyers...
Egy olyan aszalvány, ami pár hétig is eláll, finom rágcsálnivaló utazáshoz, vagy csak úgy is, ha valami édességre vágysz. Ha van otthon előre elkészített nyers hajdina liszt, akkor gyorsan el lehet készíteni.



Hozzávalók:
15 dkg finomra darált dió (vagy mandula)
15 dkg hajdina liszt (a hajdinát kicsíráztatjuk, majd megaszaljuk. Ezután kávéőrlőn finomra daráljuk. Üvegbe téve sokáig eláll, és bármikor felhasználható)
15 dkg csésze őrölt zabpehely
1 evőkanál őrölt lenmag
1-2 evőkanál növényi édesítőszer (agavé szirup, vagy rizsszirup)
1 evőkanál hidegen sajtolt olaj
1 kávéskanál vanília por
csipet só
frissen facsart narancslé (vagy tiszta víz)
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
kb. 5 dkg durvára tört dió
3 evőkanál nyers lekvár

A diót 1 napra beáztatjuk, majd megszárítjuk és finomra daráljuk.




A hozzávalókat (a kakaópor kivételével) kevés gyümölcslével vagy vízzel tészta állagúra gyúrjuk.
Kétfelé osztjuk a tésztát, és az egyikhez hozzákeverünk 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport, jól eldolgozzuk.
2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és sütemény szaggatóval különböző formákat szúrunk ki belőle. (itt virág és lyukas közepű virág formákat, a kakaós tésztából szív alakú formákat, vagy egyszerűen golyókat formázunk belőlük)
A lyukas közepű virág sütik tetejét benedvesítjük és megszórjuk darált dióval.
Aszalógépben 1-2 órán át aszaljuk – lehetőleg ne legyen teljesen kemény, valamennyi nedvesség maradjon benne.
Száradás után nyers lekvárral összeragasztjuk a formákat.
Nyers lekvárt aszalt gyümölcsből tudunk készíteni úgy, hogy 1 óra áztatás után annyi áztató lével turmixoljuk össze a gyümölcsöket, hogy egy laza lekvár állagú pépet kapjunk.

2 megjegyzés:

Anikó Riczu írta...

Milyen zabpelyhet használsz? Boltit, vagy te pelyhesítessz?

Gitta írta...

Bio zabpelyhet használok, bár tudom, hogy a saját készítésű jobb... bár mostanában egyre kevesebbet használok.