2011. február 10., csütörtök

Nyers hamburger


Ki hinné, hogy egy ilyen nyers, magokból, lencsecsírából készült hamburgerben legalább annyi fehérje van, mint egy húsból készült társának! Az íze pedig vetekszik az eredetivel. Ezt a nyers hamburgert nem töltjük puha zsömlébe, hanem csak zöldségekkel, csírákkal fogyasztjuk.



Hozzávalók:
10 dkg lencsecsíra
10 dkg beáztatott tökmag
10 dkg beáztatott napraforgó mag
2 evőkanál lenmag
1 közepes lilahagyma
20 dkg sárgarépa
5 dkg mazsola
kis csokor petrezselyem
6-8 szem olajbogyó
1 teáskanál tengeri só
3 teáskanál pirospaprika
2 teáskanál morzsolt majoránna
3 evőkanál céklalé, vagy egy kis darabka nyers cékla

Először a csírát és a magokat tesszük az aprítógépbe. Morzsásra aprítjuk, majd kiöntjük egy nagyobb tálba. A zöldségeket, és a többi hozzávalót is aprítógépbe tesszük, és szintén apróra dolgozzuk. A zöldséges masszát hozzáöntjük a magokhoz, kézzel jól átforgatjuk, átgyúrjuk.
A céklára a színe miatt van szükség, szép színe lesz tőle a hamburgernek. 
Pogácsákat formázunk a masszából, megszórjuk a tetejét szezámmaggal, és aszalógépben vagy sütőben, 1 cm-re nyitott ajtónál, legalacsonyabb fokozaton néhány óra alatt megszárítjuk.


Akkor van készen, ha kívül száraz, de belül még puha. Lehetőleg melegen tálaljuk sok-sok zöldséggel, salátával. Hűtőszekrényben 1 hétig eláll.

A recept a Kifőztük II/2. számában található.

3 megjegyzés:

Sütő Mónika írta...

Gusztusos kis gombócok!

Te mindig kiméred a hozzávalókat?

Türelmes típus vagyok , de ez ,hogy mindig méregessen az ember...

Pedig nekem is rá kéne szoknom, hogy követhetőbbek legyenek a receptek, de én szeretem csak úgy érzésre, tudod, megnézem mi van otthon, aztán mindent bele:-)

Mi a titkod???

Gitta írta...

Szia Mónika!
A titok: Kifőztük magazin !
Ide csak olyan recepteket küldhetek, ahol pontosan meg vannak adva a mennyiségek.
Gondolj csak bele, ha más is el szeretné készíteni az ételeket, akkor kell nekik valami segítség. Ezért tesszük fel a blogra!
Igen, meg kellett szoknom nekem is, hogy elővegyem a mérleget, és úgy készítsem, de nekem is jobb, hogy legközelebb már nem kell gondolkozni, hogy miből mennyi kell.

sioppeia írta...

Kedves Gitta! Kérlek nézz be hozzám!
http://sioppeia.blogspot.com/2011/02/masodik-kreativ-dij.html
Üdv. Gabi