Gondolkoztam, vajon milyen nevet lehetne adni ennek az ételnek. Mivel főtt megfelelője nincs, és nem is saláta, nehéz dolgom volt. Talán hívhatnánk "Gitta kedvencé"-nek, de ez nem árul el róla semmit. Vagy mégis: a brokkoli a kedvencem. Hűvös délutánon nem is tudok ennél jobbat elképzelni magamnak, a szemcsés, ízletes zöldségek, és a csípős, édes-savanyú szósz kellően felmelegít!! Nem is húzom tovább az időt, íme itt a recept:
Brokkolis zöldségek csípős öntettel
1 fej brokkoli
1/2 piros kaliforniai paprika
1 kis lilahagyma
kevés petrezselyem
kis só (ezt csak a kedvetekért írtam ide, én só nélkül készítek mindent)
Öntet:
1 narancs leve+ 1/2 citrom leve
1 pohár őrölt szezámmag
1 kanál fehér miso
1 kicsi csípős szárított paprika, vagy chili por izlés szerint
1 kanál szójaszósz (elhagyható)
A zöldségeket aprítógépbe tesszük, és egész apróra daráljuk. Tányérra tesszük, és lelocsoljuk az öntettel.
Az öntethez a hozzávalókból sűrű masszát készítünk turmixgéppel. Ha szükséges, kevés vizet még adhatunk hozzá.
Tálalás: NAGYON FONTOS! Az első tányérra egy cakkos szélű sütemény szaggatóval szép kis formát készítettem, és rákanalaztam az öntetet. Ez látható fent a képen. Miután lefotóztam és megettem, már nem bíbelődtem a formázással, hanem csak azzal, hogy mielőbb felfaljam... és a második tányéron így nézett ki ez a mennyei eledel:
Ez már annyira nem címlapra való, de az íze ugyanaz volt!
2 megjegyzés:
Szia Gitta, kepzeld megcsinaltam a brokkolis zoldsegedet a szezamos ontettel, nagyon jo lett!!! Bar maskor kicsit tobb csilit kell majd beletennem.
Koszi szepen a receptet!
Dori
Kedves Dóri!
Nagyon örülök, hogy sikerült, és neked is izlett.
Szerintem is minél csípősebb, annál jobb :)
puszi, Gitta
Megjegyzés küldése