2008. november 5., szerda

Brokkoli krémleves

A nyerskonyha egyik legfantasztikusabb ételei a nyers levesek. Pillanatok alatt készen vannak, frissek, és változatosan elkészíthetők.

A hűvösebb napok közeledtével egyre többször jut eszembe levest készíteni, íme egy nagyon finom brokkoli krémleves azoknak, akik kedvelik a brokkoli kicsit erőteljesebb ízét.

Hozzávalók:
1 kisebb fej brokkoli apróra vágva
1 kis szál sárgarépa apróra vágva
1/2 avokádó
1-2 gerezd fokhagyma
pár szál petrezselyem
bors keverék, kicsi só
1 kanál citromlé (vagy narancslé)
1 ek oliva olaj
2 csésze tiszta víz

A zöldségekből egy fél pohárnyit tegyünk félre a levesbe, a többit a többi hozzávalóval együtt simára turmixoljuk. Ha túl sűrű, még tegyünk bele egy kis vizet.
A félretett zöldségeket beletesszük a levesbe, hogy legyen mit rágni. Csírákkal díszítjük.












Változatok: Bármilyen zöldfűszerrel gazdagíthatjuk az ízvilágot. A fent leírt recept egy gyors változat, de lehet kisérletezni kaporral, korianderrel, más fűszerekkel. A gyors változatban mindent összerakunk, és összeturmixolunk. Ha van időd, akkor úgy teheted még finomabbá, hogy a levesbetétnek félretett zöldségeket az olajjal összekevert fűszerekkel előzőleg összekevered, marinálod. Ezáltal a fűszerek ízét magába szívják a kicsire összevágott zöldségek, és amikor eszed, azt nem csak a levesben, hanem a levesbetétben is érzed. Ha még messzebb megyek, azt is meg lehet tenni, hogy a levesbe és a marinált zöldségekbe más és más fűszereket használsz, így tudod még változatosabbá tenni az ízeket.

Ha túl erősnek érzed a brokkoli ízét, akkor a levest lehet egy fél cukkínivel "lágyítani".

Ha még krémesebbre szeretnéd, akkor pedig a fél helyett egy egész avokádót is beletehetsz!

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Fehérnyúl írta...

Megcsináltam. Nekem teljesen bejött. Köszönöm a receptet. (Kicsit sűrűbbre készítem legközelebb, baromi jó kis mártogatós vagy öntet lesz belőle.)

Gitta írta...

Köszönöm, pedig ez egy régi recept!
Tényleg jó ötlet, én is kipróbálom ezt a mártogatós változatot!
Hogy vagy mostanában? régen olvastalak...