2016. november 7., hétfő

Nyers könnyű csokitorta

A novemberi nyersétel hétvégén készítettük el ezt a gyönyörű nyers csokitortát, ami azért különleges, mert habkönnyű, nem túl édes, finom, krémes...



Havi rendszerességgel tartunk nyersétel hétvégéket Piliscsabán, ahol péntektől vasárnapig együtt vagyunk, nyers ételeket készítünk, eszünk... és minden hétvégén viszek valami különleges programot, most a novemberi hétvége témája a germán medicína volt, Deák Csaba tartott előadást és vele tisztáztuk a kérdéseinket is (volt sok).

De jöjjön a lényeg, a csokitorta receptje a18 cm-es tortaformához

Hozzávalók:
az alaphoz:
10 dkg kókuszreszelék
5 dkg zabpehely
5-10 dkg datolya (beáztatva)
1 csipet só
a krémhez:
20 dkg kesudió, és annyi víz, amennyi épp ellepi
40 dkg datolya (beáztatva mérve)
1 teáskanál vanília őrlemény
1 teáskanál agar agar
1 dl víz
2 evőkanál kakaópor
az öntet:
20 dkg bármilyen piros bogyós gyümölcs
1 banán



Sütőpapírral kibélelünk egy kis tortaformát (kb 18 cm-es). A zabpelyhet aprítógépben megtörjük (nem kell teljesen lisztté őrölni), és összekeverjük a kókuszreszelékkel és a sóval. A beáztatott datolyából annyit gyúrunk hozzá, hogy egy nem túl nedves, de formázható masszát kapjunk. Ez kb 5 dkg, de lehet több is, attól is függ, hogy mennyire nyomkodtuk ki belőle a vizet. Ezt a masszát belenyomkodjuk az előkészített tortaformába, kanál hátuljával jól kisimítjuk szép egyenesre.
A csokikrémhez a kesudiót simára turmixoljuk annyi vízzel, amennyi a turmixgépben szükséges ahhoz, hogy egy teljesen sima krémet kapjunk. Hozzátesszük a datolyát, vaníliát és a kakaóport (csoki-imádók több kakaóport is használhatnak), majd elkészítjük a növényi zselatint. 1 dl vizet felforralunk, és elkeverünk benne 1 csapott teáskanál agar agar port. Addig keverjük, amíg fel nem olvad a por és el nem készül a zselé. Nem baj, ha felhabzik, folyamatosan kell keverni.  A csokikrémet elkezdjük keverni (lehetőleg a turmixgéppel) és így csurgatjuk bele apránként az agar agar zselét. Beletöltjük a tortaformába, elsimítjuk a tetejét, majd hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
1 óra múlva már lehet tálalni, szépen összeáll, szépen lehet szeletelni. 
Az öntet opcionális: nélküle is finom a torta, de vele még különlegesebb :)
A piros gyümölcsöket (lehet meggy vagy málna vagy szeder, áfonya, vagy ezek keveréke is, ilyenkor főleg fagyasztott állapotban) elturmixoljuk a banánnal és készen is vagyunk. Tálaláskor szépen ráöntjük a tortára.


A nyersétel hétvége egyik fénypontja volt ez a tortaszelet :) :) :)

Nincsenek megjegyzések: