2012. január 17., kedd

Rakott savanyú káposzta II.

A tél egyik legkedveltebb szuperétele a savanyú káposzta. Magas C vitamin tartalmának köszönhetően egész télen frissen tart, erősíti az immunrendszerünket. Az igazi (önmagában, ecet nélkül savanyított) savanyú káposztában található jótékony baktériumok kedvező hatást gyakorolnak a bélflórára, így akadályozzák meg a káros baktériumok megtelepedését.

Minden nap kellene enni ebből a gasztrocsodából! Csökkenti a koleszterinszintet, fogyaszt, méregtelenít, és nem mellékesen FINOM! Kérlek ne főzd meg! Nyersen tudod megőrizni legjobban az értékes tápanyagokat!

savanyú káposzta pirospaprikával fűszerezve

A Nyersétel Akadémián többféle rakott savanyú káposztát készítünk, egyik finomabb, mint a másik. Tamás káposztája dús, morzsás, fűszeres. Peti káposztája lágyabb, szaftosabb, könnyebb. Annyira szeretem a savanyú káposztát, hogy most itthon is készítettem egy saját verziót, szabadjára engedve fantáziámat. Ebből a mennyiségből legalább 6 ember tud jól lakni, de ha kisebb adagokat vágsz, akkor 8 is.
Egy régi recept itt: Rakott savanyú káposzta

Rakott savanyú káposzta nyersen

Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta
15 dkg paradicsom-paprika-lilahagyma együtt (külön-külön nem tudom mennyi volt, de kb. egyformák voltak)
pici hidegen sajtolt olaj

20 dkg áztatott dió (ez a beáztatott dióra vonatkozik, kb 15 dkg száraz diónak felel meg)
2 gerezd fokhagyma,
pici só

20 dkg répa keverék: sárgarépa, zeller, hagyma vegyesen, (a sárgarépából van benne a legtöbb)
pici só, ételízesítő ízlés szerint

két marék zöld levél, ezt nem mértem le. Bármilyen lehet, spenót, saláta, mángold, stb.

10 dkg napraforgó (ezt be kell áztatni legalább 1 órára, de jobb kettőre),
1 teáskanál citromlé,
pici só, pici méz

A savanyú káposztát leöblítjük (én nem tettem, és így túl intenzív volt az íze. úgy gondoltam, hogy a lében elég sok értékes anyag van, ne öntsük le a lefolyóba. De úgy is ki lehet mosni, hogy a vizet felfogjuk és megisszuk). A paprika-paradicsom-hagyma hármast kevés vízzel turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk. Ezt ráöntjük a káposztára, jól összekeverjük.
A beáztatott dióból a fokhagymával és a sóval elkészítjük a diós tölteléket: aprítógépbe tesszük. 

A répás tölteléket is betesszük a konyhai robotgépbe, és morzsásra aprítjuk. (a diós massza után a gép tálját nem kell elmosni, nem árt egy kis dió a répának) Fűszerezzük, kóstoljuk.

A salátát (vagy más zöld levelet) megmossuk, és késsel kicsit megszabdaljuk.

Összeállítás: Egy kisebb tepsi aljára letesszük a káposzta felét, erre jön a diós töltelék, erre a zöld levelek. Egyenletesen elrendezzük a leveleket, és jól lenyomkodjuk. A leveles rétegre ráöntjük a répás tölteléket, ezt is egyenletesen elterítjük. A savanyú káposzta másik felét rátesszük a tetejére.


Erre jön még egy magból készült tejföl, amitől krémes és lágy lesz: a beáztatott napraforgó magot kevés vízzel, sóval, mézzel, citromlével teljesen sima, tejfölszerű állagra turmixoljuk. A káposztára öntjük. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel. (a zöld rétegbe is mehet a petrezselyem, illik bele)


Nem sikerült szépen felvágni, így azt már nem fotóztam le. De így is látszanak a rétegek, nagyon finom, és illatos és szép is.

1 megjegyzés:

Angi írta...

Kedves Gitta! Köszönöm a bejegyzést! Néha ilyesmiket is szeretek enni, bár én mindenevő vagyok. Időről-időre kifejezetten jól esnek a szervezetnek ezek a fincsi kaják. Engem az egészséges életmód nem csak a táplálkozáshoz köt, hanem a sporthoz is. Ha esetleg van kedved, nézd meg: http://metalozott-testek.blogspot.com

Nincs sok írásom még táplálkozásban, mert jobban otthon vagyok a sportban, bár szerintem tudom, mit kerüljek, mit csináljak jól. Azért, ha vannak tippeid hasonló témában, várom őket.