2011. december 9., péntek

A legfinomabb fasírt nyersen

Salátával, főzelékkel, vagy csak úgy magában is finom.


Viktoria Boutenko A nyerskonyha legjobb receptjei című könyvében található ez a nagyszerű fasírt, (Élő kerti burger) amit bárki el tud otthon is készíteni, főleg most, csak rá kell tenni néhány órára a radiátorra, vagy kályhára, és kiszárad annyira, amennyire kell. Nem kell teljesen megaszalni, akkor jó, ha kívül kicsit már száraz, de belül még puha.
És így van még egy előnye: meleget tudunk enni!

Hozzávalók:

2 csésze napraforgó mag
3 sárgarépa
1 közepes vöröshagyma
1/4 csésze mazsola
2 evőkanál agavé szirup
1/4 csésze oliva olaj
1 citrom
1/4 csokor friss fűszernyövény
1 teáskanál tengeri só
1 csípős paprika

A hozzávalókat aprítógépben morzsásra aprítjuk, majd kézzel jól összedolgozzuk. Gombócokat formázunk a masszából, és aszalógépben (vagy sütőben, vagy kályha tetején)  1-2 órát aszaljuk.


Ez egy fasírt alap. Őszintén megmondom, legtöbbször én kihagyom belőle az édes hozzávalókat, mint pl. a mazsolát, és inkább aszalt paradicsomot vagy reszelt káposztát teszek bele, így kap valamilyen plusz ízt, amitől igazán különleges és változatos tud lenni.
A napraforgó mag helyett pedig sokkal finomabb dióval, paradióval vagy mandulával. Ezt is lehet tetszőlegesen váltogatni, így mindig kapsz valamilyen más ízvilágot.

2 megjegyzés:

pancsa írta...

Ez a fasírt valami csodás, én imádom. Gitta tanácsait követve az édes hozzávalókat kihagytam, reszelt káposztával dúsítottam. Munkába is könnyen vihető ebéd, mellé pl. pritamin paprikával.
Nagyon köszi a receptet!

Gitta írta...

Pancsa, igazán kedves vagy, köszönöm. Nagyon szeretem én is ezt a receptet, azért is osztottam meg.
Próbáld ki chilivel, vagy céklával. Most jön a medvehagyma szezon, azzal is remek lesz.
üdv!!