2011. október 12., szerda

Zöld levelek télire

Mostanában sokan teszik fel a kérdést: Remek ez a zöld turmix, tisztít, feltölt energiával, laktató, és ráadásul még finom is. Igen ám, de jön a tél! Honnan szerezzük be a napi zöld turmixhoz szükséges leveleket? Ráadásul bio minőségben! A gyümölcs annyira nem gond, hiszen a magyar alma és az import déligyümölcsök egész évben hozzáférhetők.
De honnan lesz zöld levél? A piacon, zöldségeseknél nem nagyon lehet látni... a kelkáposzta pedig elég unalmas egy idő után :(

Szerencsére a bio piacon (a MOM parknál) egész télen kaphatók az alábbi zöld levelek:

Spenót: 
A matador spenót -8 fokig tűri a hideget, ezért kiváló téli zöld forrás.
Gyors növekedésű, nagy hozamú fajta. Magas a fehérje-, vitamin-, és ásványianyag tartalma. Átteleltethető, vagyis egész télen lesz belőle bőven!
Telt ízű, nagyon finom almával, banánnal a zöld turmixba.



Mizuna:
Íze rendkívül egyedi, viszonylag semleges natúr zöld. Azonban ha tovább ízleljük, felfedezhető kissé borsos íze. Barázdált, fogazott levelei rendkívül jól mutatnak összevágva egy tál salátaként .
Rendkívül jó hidegtűrő, ezért termelése az őszi téli, tavaszi hónapokban ideális. Termelése rendkívül könnyű ezért ökológiai gazdálkodáshoz kifejezetten ajánlott.


Hóbanzöld:
Ahogy a neve is mutatja hidegtűrő zöld levél. Egész télen terem, igénytelensége miatt ökológiai gazdaságokban könnyen termeszthető. (és termesztik is... www.polyakokogazdasag.hu)
Kicsit csípős, mustáros ízű. A zöld turmixot nagyon feldobja, de csak pár levelet tegyetek bele.


 

Nagy vörös levél:
Aromás, egyéni ízű levél. Szintén hideg-tűrő, így egész télen kapható. Nem csak ízével, hanem színével is kitűnik, a levelek széle és erezete élénk vörös színű.




Leveles kel:
(az a "kale", amiről Viktoria Boutenko is ír a Nyers étel csodája című könyvben. Sokáig kerestem itthon, nem találtam, aztán egy évben ültettem is a kertbe, most pedig a bio piacon találkoztam vele. Ez a zöld is lesz egész télen)

A fodros kel Mélyen gyökerezik, ezért tápanyag- és vízhasznosítása kiváló. A Hollandiában, Dániában, Belgiumban divatos fodros vagy más néven leveles kel nem növeszt fejet. Csupán nagy, fodros levelei nőnek, és az még télen is fogyasztható. A levelek C-vitamin tartalma magas, karotin tartalma, ásványi anyag tartalma is jelentős. Fehérjetartalma a spenótéval vetekszik. 15 - 21% szárazanyag tartalom mellett, 100 mg szárazanyag 5% szénhidrátot, 4% fehérjét, 2-4 mg karotint, és 100 mg C-vitamint tartalmaz. És amiben főképpen eltér a kelkáposztától több klorofillhoz jutunk belőle, ugyanis a nincsenek belső, kevésbé zöld levelei, mint a fejes testvére esetében, aminek a legkülső levelei tartalmazzák a legtöbb tápanyagot. (www.lugositas.info)



És még fotó nélkül lesz római saláta, mángold, fejes saláta, jégsaláta, és majd még meglátjuk, hogy mi...

Örülünk!!
(és ha nem tudsz szombaton kora reggel kimenni a piacra, csak szólj, segítünk)

zöld és piros levelű mángold

római saláta

3 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Gitta!
Az alulról a második nem mángold? Nekem van ilyen itthon (többfajta mángold), eddig azt hittem az.

Gitta írta...

Hasonlít, de ez nem mángold. A mángoldnak erősebbek a leveleken az erek. Feltettem utólag egy képet a mángoldról és egyet a római salátáról.

Renata Kalman írta...

Köszi!