2013. április 12., péntek

Tökmagos – hajdina csírás fasírt falatkák répás káposztasalátával

Amikor elkezdtem nyers ételeket enni, a főételek receptjei hiányoztak a legjobban. Találtam mindenféle kence meg szósz recepteket, de nem tudtam, hogy ezeket mivel, hogyan és mikor egyem. Egy tál olyan ételre vágytam, ami hasonló az eddig megszokottakhoz, és lehet késsel-villával enni. (ez utóbbi azért volt fontos, mert egy idő után nagyon untam, hogy a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt kézből ettem, és végre egy tál ételhez leülni, evőeszközzel enni felemelő érzés volt)

Ez a fasírt a körettel egy komplett főétel, mit egyszerű elkészíteni, ugyanakkor finom, laktató, teljes értékű étel.

A csírák nagyon fontos alapanyagai nem csak a nyers táplálkozásnak. Ha lehet, csíráztassatok otthon, szerintem nagyon egyszerű.
HAJDINA CSÍRÁZTATÁS
RETEKMAG CSÍRÁZTATÁS

És ha megvan a csíra, a következő kérdés az, hogy hogyan együk a csírákat, milyen formában. Igen, szórjuk levesbe, tegyük salátába, tegyük szendvicsbe...
Más formája is van például a hajdina csíra felhasználásának, nagyon finom fasírt készíthető belőle! Olajos magot mindig tegyünk hozzá, és finom zöldségeket!


Hozzávalók:

2 evőkanál tökmag,
4 evőkanál hajdina csíra,
1 sárgarépa,
½ lilahagyma vagy 2-3 szál újhagyma,
1 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
só, bors, pirospaprika,
kevés petrezselyem zöldje

a tálaláshoz csírák, zöldségek

A hozzávalókat konyhai robotgépben finom, formázható masszává dolgozzuk. Kézzel kis golyókat készítünk belőle, és aszalógépben (vagy langyos sütőben) 1 óra alatt „megszikkasztjuk”.
Akkor jó, ha kívül már száraz, de belül puha.
Még melegen tálaljuk.


a körethez:
½ fej káposzta,
1 sárgarépa,
pár levélke petrezselyem zöldje,
1 evőkanál citromlé,
csipet só,
kiskanál agavé szirup (vagy más édesítőszer)

A káposztát és a sárgarépát az ízesítőkkel együtt konyhai robotgépben morzsásra aprítjuk. Megkóstoljuk, és ha rendben van, már fogyaszthatjuk is.

Sok csírával, saláta levelekkel együtt tálaljuk. 

1 megjegyzés:

Bridge írta...

Régen csíráztattam hajdinát, bár én édes jellegű ételekkel szeretem. Jó, hogy eszembe juttattad.