2013. március 20., szerda

Rakott édesburgonya

Rakott batáta nyresen
Batáta vagy édesburgonya... hazánkban kevéssé ismert, pedig trópusi eredete ellenére itthon is termesztik. Eredeti neve batáta, mi édesburgonyának hívjuk, pedig semmiféle rokonságban nem áll a krumplifélék családjával, és az íze sem hasonlít hozzá.
Ásotthalmon és környékén élők már 20 éve foglalkoznak a termesztésével. És mit tud, hogy ennyire népszerű a Dél-Alföldnek a keleti szegletében? Egyrészt különleges az íze, rendkívül egészséges, tápanyag összetétele kiváló, és számtalan formában elkészíthető. 

Magas C vitamin tartalma miatt nem érdemes megfőzni, megsütni :) mert akkor az mind mind elvész...

Eddig is fogyasztottam batátát, salátába reszeltem, kinyertem a levét, vagy más zöldségekkel együtt tölteléknek használtam. Ezért is örülök nagyon, hogy nem kell drága pénzen külföldről importálni, hanem hazai termésből is be lehet szerezni. (Erről bővebb info itt: http://bionaturline.hu/batata/index.html)
A színe fantasztikus... tele béta-karotinnal...

Most jöjjön egy gyors és nagyon finom rakott főétel batátából!

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg édesburgonya hámozva
10 dkg vegyes zöld saláta levél 
20 dkg dió (beáztatva)
10 dkg napraforgó mag (beáztatva)
1 kisebb fej lilahagyma,
1 kis szál sárgarépa,
1 kisebb darab zellergumó,
1 kápia paprika
só, bors, fűszerek

Tejföl:
10 dkg kesudió (vagy más olajos mag, pl. kendermag)
1 evőkanál citromlé
csipet só
kevés víz

Az édesburgonyát vékony, gyufaszál vékonyra reszeljük pl. EZZEL
A diót és a napraforgó magot lecsöpögtetjük, a zöldségeket mossuk, hámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Mindent beteszünk a konyhai robotgépbe, és morzsásra, kicsit pépesre aprítjuk. Ízesítsük tetszés szerint, én szokásosan magyaros fűszereket használtam, só, bors, egy kis paprika...

Vegyünk elő egy kisebb tepsit vagy jénai tálat. Tegyük a reszelt édesburgonyát a tál aljára, majd simítsuk el rajta a töltelék harmadát. Erre ismét batáta reszelék jön, majd ismét a töltelék. Erre tegyünk apróra vágott zöld salátát, és vékonyan ismét töltelék. A legtetejére a maradék batáta csíkok jönnek, amennyi maradt.

A tejfölhöz a magokat kevés vízzel sűrű péppé turmixoljuk, ízesítjük sóval, citromlével (esetleg pár csepp stévia, vagy 1 pici fokhagyma gerezd is mehet bele) és a rakott batáta tetejére csurgatjuk.


Ha kevesebb menyiséget készítünk, akkor tálalhatjuk rögtön tányéron, ételgyűrűn belül végezzük a rétegezést, és ha készen vagyunk, vegyük le a gyűrűt. Ünnepi ételnek is remek.

2 megjegyzés:

Erika írta...

Kedves Gitta!
Ma láttam egy riportot Önnel a tv-ben, gondoltam rákeresek a nevére a neten. Szerencsére ráakadtam erre a blogra. Nagyon szimpatikus az oldal, biztos, hogy ki fogok jó néhány "receptet" próbálni.
Üdv. Erika

Gitta írta...

Kedves Erika,
örülök, hogy rám talált, sok sikert kívánok az új ételek kipróbálásához.
Ha tudok segíteni, keressen bátran!
Gitta