2013. január 3., csütörtök

Lencsecsíra

Újév napján főztetek lencsét?
Főztem én is a családnak, egy kis marékkal pedig kicsíráztattam. 2 evőkanálnyi mag volt, a csírák pedig kinőtték a tálat, amiben csíráztak, a sokszorosára megnőttek!

A lencsecsíra nagyon egészséges, tudtátok, hogy a csírák gyógyító hatását már az ókorban felfedezték? A csírák telis-tele vannak ásványi anyaggal, vitaminokkal, rostokkal, növényi fehérjével és telítetlen zsírsavakkal valamint enzimekkel.. Gyulladáscsökkentők, kiváló csonterősítők, és segítik az érvédő koleszterin termelődését. A lencsecsíra tele van értékes aminosavakkal, kiváló fog- és immunrendszer erősítő.

És nem utolsó sorban, a hagyomány szerint, aki újév napján lencsét eszik, lesz sok pénze... :)

Sokféleképpen lehet elkészíteni, csak egyet ne tegyetek! A lencsecsírát ne főzzétek meg!

Most legutóbb két könyvben is olvastam, hogy milyen nagy jelentősége van az enzimeknek, és annak, hogy a zöldségeket, de főleg a csírákat nyersen együk. És ugyanezekben a könyvekben a következő receptben azt írják, hogy főzzük 20 percig... (????? ezt ki magyarázza el nekem??????)

Lencsecsíra saláta
Lencsecsíra saláta 1 adag
1 csésze lencsecsíra (ez egy jó nagy marék)
1/2 kápia paprika kockákra vágva
1/2 lilahagyma kis kockákra vágva
1 evőkanál lenmagolaj (vagy más, hidegen sajtolt)
1 kávéskanál curry por
csipet só

A zöldségeket összekeverjük a csírával, és tálba tesszük. Az olajban elkeverjük a sót és a curryt, és a salátára öntjük. Már ehetjük is.

Az íze mellett az illata is nagyon finom....

Próbáljátok ki!

3 megjegyzés:

spotty írta...

Szia! Nézegettem a blogod és érdekeseket írsz, tetszik. Nem tudom, hogy másfajta ételekben mennyire vagy otthon, de ha szeretsz főzőcskézni is, akkor a kedvenceidet feltölthetnéd ide: http://redir.ec/receptjatek

Klára Szabó írta...

Szia! Azt olvastam valahol, hogy a lencsében van valami, ami gátolja a fehérjék emésztését, ha nyersen esszük (tripszin inhibitor). Mióta ezt olvastam, én is mindig megfőzöm a csíráztatott lencsét.

Gitta írta...

Kedves Klára,
főzéssel vagy csíráztatással elbomlanak az enzimgátlók, így ha egyszer kicsíráztattad, teljesen felesleges megfőzni!
Egészséges és ehető, tele élő enzimekkel.