2012. augusztus 3., péntek

Születésnapi torta

Örömet szerezni másnak: ez a legjobb dolog a világon!
Ma sikerült meglepetést szereznem egy gyönyörű nyers tortával egy csodálatos embernek, akit régóta ismerek és tisztelek! Személyesen most találkoztunk először, de én már régi csodálója vagyok Bánszky Juditnak, a mai születésnapos ünnepeltnek.

Egy kisebb társaságban, könnyek és meghatódás közepette köszöntöttük őt fel!



Ez egy nagy gonddal és szeretettel készített torta, fogadjátok ti is szeretettel a receptjét:

Barackos-csokis torta

A torta alapja:
1 csésze mandula,
1 csésze mazsola beáztatva (vagy puha datolya)
1 evőkanál kakaópor

A hozzávalókat konyhai robotgépben morzsásra aprítjuk, az édes aszalt gyümölcstől a massza ragadós lesz. A lényeg, hogy egy formázható, de nem túl lágy masszát kapj, amit bele tudsz nyomkodni egy 22 cm-es tortaforma aljára úgy, hogy sütőpapírral előtte kibéleled a tortaformát. Készíts kb 2 cm-es peremet, ami majd meg tudja tartani a tölteléket.

Ezt a torta alapot óvatosan vedd ki a torta formából a papírral együtt, és tedd az aszalógépbe addig, amíg keményre nem szárad. Nagyon fontos, hogy ne maradjon puha!
(Az alapot a Nyersétel Akadémián készítette nekem István, köszönet érte! A további lépéseket már én magam csináltam) 

A torta tölteléke 1.
Az első réteg 3 darab sárgabarackból és 2 darab nektarinból áll, amiket turmixgépben teljesen simára turmixolunk. Ha érettek a gyümölcsök, nem is kell bele más, csak egy kis kesudió, amitől finom krémes lesz az állaga, és ha felvágjuk a tortát, nem fog kifolyni, hanem szépen megáll. Ha nem érettek a gyümölcsök, akkor egy kis mézzel édesíthetjük. (most nem volt benne semmi édesítés, csak a gyümölcsök)

A torta tölteléke 2. 
A második réteghez 1 csésze datolyát beáztatunk egy kevés vízben, és ha teljesen felpuhult, akkor a datolyákat (jól kinyomkodva) simára turmixoljuk, és teszünk hozzá 2 evőkanál kakaót.

A töltelékek közötti elválasztó réteg: barackból készült gyümölcslap: 1 kg sárgabarackot összeturmixolunk, majd 2 db nagy tapadásmentes lapra kiterítjük egyenletesen és kb 12 órán keresztül teljesen szárazra aszaljuk (aszalógépben). Ha megaszalódott, akkor lehúzzuk róla a tapadásmentes lapot, és akkora formára vágjuk, amekkora a tortalap. A levágott részeket bele lehet tenni a reggeli műzlibe, vagy csak úgy magában elrágcsálni, vagy leönteni kesuszósszal... nem megy kárba, mindenképpen elfogy.


Összeállítás:
A megaszalt torta alapra először rákenjük a barackos tölteléket, majd a kerekre kivágott aszalt sárgabarack lapot. Majd a csokis krém következik, erre megint ráteszünk egy barack-lapot. A torta ezzel már készen is van. Most jön a díszítés: Nektarint, sárgabarackot, szilvát, áfonyát, szedret vagy más gyümölcsöket, ami kéznél van, szépen felvágunk, és körben elrendezgetünk a tortán.
Jól jön néhány levélke virágos menta... az illata így csodálatos lesz.

Még egyszer kívánok kedves Judit boldog születésnapot, és teljes, békés, hosszú életet!


(A torta alapját elkészítjük neked a Nyersétel Akadémián, neked csak meg kell tölteni! )

3 megjegyzés:

Anazar írta...

Micsoda gyönyörűség!!

andr írta...

gyönyörű!
gratulálok.

María írta...

Tényleg gyönyörű és biztosan nagyon finom is, na meg egészséges is lehet.