2012. január 30., hétfő

Gyümölcsös édesség

Egy gyors gyümölcsös édesség: az ételtársítás szabályainak ugyan nem felel meg, de nagyon finom. Egy héten egyszer megengedhetjük magunknak, hiszen szép is, finom is.

gyümölcsös süti

Ez most egy tálcán készült, de ha kerek tortaformába teszed, akkor gyümölcstortának is tálalhatod, és akkor még ünnepélyesebb.

Hozzávalók (egy kb 30x20 cm-es tálcához)
az alaphoz: 
20 dkg áztatott dió (mandula is jó)
1 evőkanál aszalt-csíráztatott hajdina (ez elhagyható, de ettől lesz finom ropogós)
1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan, lehetőleg bio)
1 evőkanál méz
2 evőkanál kókuszreszelék

gyümölcsök: 2-3 kivi, 1 banán, 2 mandarin (vagy bármilyen más gyümölcs)

Kesuhab a tetejére:
15 dkg kesudió,
1-2 kanál méz,
1/2 citrom leve
1,5 dl tiszta víz
csipet vanília aroma

a díszítéshez aszalt áfonya, citromfű levelek

Csokis réteg, rajta a gyümölcsök
Az alaphoz a hozzávalókat aprítógépben morzsásra aprítjuk. A hajdinától finom ropogós lesz, de nélküle is nagyon finom (hiánya ne akadályozzon meg az elkészítésében). Egy csokis, morzsás anyagot kapunk, amit belenyomkodunk egy tálca aljába.
Erre szépen felkarikázunk tetszés szerinti gyümölcsöket (először olyan "gyümölcssalátásan" akartam, összekeverve, de a végén mégis ilyen katonás sor lett belőle...)

És utána jöhet a kesuhab: a kesudiót a vízzel, mézzel, citromlével simára turmixoljuk, és gusztusosan a gyümölcsök tetejére öntjük. Aszalt gyümölcsökkel, zöld levelekkel díszítjük.

Szépen lehet szeletelni

Szépen lehet vágni, még az alja sem tapadt le. Egy pillanat alatt elfogyott...

4 megjegyzés:

Anazar írta...

De szép színes!!

zoldgekko írta...

Már régóta nézegetem a blogod, ás annyira ínycsiklandónak találtam ezeket a képeket, hogy ezzel a recepttel "betelt a pohár", muszáj megnyilvánulnom :)
Eddig csak rendeltem az élő ételeket ebédre, de csak mostanra lett annyi szabadidőm, hogy többet tevékenykedhessek a konyhában.
Ma beszerzem a kesudiót (mindig ez hiányzik nálam a receptjeidhez), a kamrában alvó kis hajdinákat felébresztem álmukból, és elkészítem ezt az alkotást.
Egyébként van a kesudiónak valami alternatívája? Sok receptednél szerepel, de az ára kicsit horror sajnos.

Judit írta...

A kesudió más csonthéjassal helyettesíthető, csak társait be kell áztatni legalább egy éjszakára. A kesu nem számít nyers magnak, mert hőkezeléssel szedik ki a héjából, ezért nem kell áztatni a könnyebb emészthetőségért. A mandulát, diót,... ... áztatni kell. A kesu krémes, ezért használjuk mégis :-) Na nem én vagyok ám ilyen okos, mindezt Gitta könyvéből tudom :-)
Már csonthéjas sem olcsóbb, de olyan laktató, meglátod, ezekből az édességekből a töredékét fogod megenni, még talán kívánni is. Laktató és finom :-)

Gitta írta...

Judit, köszönöm, hogy kisegítettél. A kesudió nem nyers, valóban. De édességek tetejére isteni, krémes, a legfinomabb. Lehet mással helyettesíteni, de nem lesz ilyen finom. De még így is jobb, mint a tejszínhab, ha az ember nem szeretne állati eredetű dolgokat enni. A növényi tejszínek pedig megint csak feldolgozott és agyon-ízesített termékek, nem ajánlom őket!