2012. január 14., szombat

Friss zöldségek kínai kel ágyon narancsos, zöld fűszeres öntettel

Könnyű dolga van az embernek, ha bővelkedik hozzávalókban. Ilyenkor beindul a fantázia, és az elkészíthető ételek fajtája szinte végtelen. Igazi kihívás akkor van, amikor csak 2-3 féle hozzávalóból kell finom, mégis egészséges nyers ételt készíteni.

Ma szerencsére nem panaszkodhattam, bevásároltam friss zöldségekből, még olyanokból is, amiket nem szívesen vásárolok ilyenkor, télen. A paradicsom kifejezetten nyári zöldség, szerintem van már 2 hónapja, hogy utoljára ettem. Ma valamiért mégis a kosárba került, és lett belőle egy ízletes, illatos finomság, amit nagy szeretettel ajánlok mindenkinek. Természetesen ezt a kínai kel tekercset más zöldségekkel is el lehet készíteni, de most ez a mediterrán hangulat jól esett a fagyos szeles időben.

Így sem volt száraz, de a narancsos öntet kifejezetten jól illett hozzá. Csepegett, csurgott, nem lehetett illedelmesen enni, az tény. De megérte.



Hozzávalók 4 személyre:
8 szép kínai kel levél (sajnos kicsit sápadtak)
8-8 vegyes zöld levél, lehet lollo rosso, vagy lila leveles kel
4 kicsi paradicsom
6-8 fej gomba
pár szem aszalt friss olajbogyó (elhagyható)
3-4 darab aszalt paradicsom
8-10 levélke bazsalikom

az öntethez:
1 dl hidegen sajtolt olaj (oliva vagy szőlőmagolaj)
1-2 evőkanál frissen facsart citromlé
2 narancs hámozva
pici só
1 gerezd fokhagyma
néhány levél bazsalikom (minél több megy bele, annál zöldebb és illatosabb lesz)
2-3 evőkanál tiszta víz


A kínai kel leveleket szépen letesszük egy tálra. A saláta leveleket ráhelyezzük úgy, hogy a kínai kel levele szépen kilátszódjon. A zöldségeket kis kockákra vágjuk, és elrendezzük a kínai kel leveleken.

Az öntethez mindent turmixgépbe teszünk és simára turmixoljuk.  Ha túl sűrű lenne, kevés vizet adhatunk hozzá.



Az öntetet tálalhatjuk külön, vagy rá is lehet önteni a zöldségekre. Ha a kínai kel leveleket feltekerjük, akkor mártogatni is lehet a szószba, nagyon illatos, nagyon finom.
Már fényképezés közben csábítottak az illatok, alig bírtam ki, hogy ki ne lopkodjak néhány zöldség kockát a tekercsekből.

1 megjegyzés:

atira írta...

Köszönöm , ezt kipróbálom.