2009. november 19., csütörtök

Diós saláta és hajdina ropogós

Nézzétek meg Évi potluck-ra hozott ételeiről készült bejegyzését a blogjában. Nekem nagyon ízlett a karfiol, és a datolyás golyó is különleges volt.


V.Erika receptjeit következnek, egy saláta és a hajdina ropogós továbbfejlesztett változata.

Diós saláta

4 szem paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 közepes fej lilahagyma
1-2 kanál szőlőmag olaj
fél citrom frissen facsart leve
kb. fél csészényi szárított paradicsom
fél fej batavia + fél fej barna tölgylevelű saláta
3-4 marék egy éjjelre beáztatott, majd aprítógéppel durvára őrölt dió
néhány szem egész dió a díszítéshez
fűszerek ízlés szerint: őrölt kömény, bazsalikom, kakukkfű


A szárított paradicsomot apró darabokra vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, a szétmorzsolt fokhagymát, megszórjuk a fűszerekkel, végül fényesre keverjük a szőlőmag olajjal és a citrom levével. Hozzáadjuk a darabokra vágott paradicsomot és a kisebb darabokra tépett saláta leveleket, és az egészet jól összekeverjük. Végül megszórjuk a durvára vágott dióval, amivel még egyszer enyhén megkeverjük az egész salátát. Tálaláskor a saláta tetejét egész szem diókkal díszítjük.

Tanulság: látva Gábor és Bogi mennyei kapros salátáját, valószínűleg legközelebb én is kevesebb olajat fogok használni, vagy egyáltalán nem is fogok tenni olajat a salátába. A citrommal is csínján kell bánni, mert ha nem esszük meg rögtön elkészítés után a salátát, akkor néhány óra után összefonnyadnak a levelek a citromsavtól… !

(G: szerintem is nagyon finom volt, a szárított paradicsom, lilahagyma és a dió különleges ízharmóniában voltak egymással. Az olaj és a citrom tényleg lehetett volna kevesebb! )



Hajdina ropogós – kibővített változat (az eredeti - ITT -)

fél kg csíráztatott hajdina
6-8 evőkanál nyers hántolt kendermag
2-3 kanál szőlőmag olaj
3 kisebb fej alma meghámozva, lereszelve
2 szál sárgarépa
2 szál paszternák
3 kisebb fej lilahagyma
10-15 dkg arany lenmag egy órára vízbe áztatva
néhány marék dió éjszakára beáztatva, majd leszárítva és durvára őrölve
Natur Vegamix (Dénes Ottó-féle Natura termék) ízlés szerint (vigyázat, ez már eleve sós, plusz szárított zöldségek és fűszerek vannak benne, számoljunk vele!)
nagyi kertjéből szárított mediterrán fűszerek: kakukkfű, rozmaring, borsikafű, bazsalikom…

Először a csíráztatott hajdinát aprítottam óvatosan durvára, épp hogy csak pár másodpercig. Utána a zöldségeket aprítottam, majd az almát s végül a diót. Az egészet jól összekevertem, ezután jöhet a lenmag, végül a fűszerek és az olaj. Amennyiben még nem lenne kenhető a massza, kevés vízzel lehet lágyítani.

A mennyiségek körülbelüliek, mert nem mértem illetve írtam fel menet közben a pontos adatokat… A lényeg, hogy kóstolgatni kell közben, a fűszerezés pedig ízlés szerint, ki hogy szereti. A fenti mennyiség kb. 6 tálca ropogósra volt elég. Egy tálcára részemről két téglalap alakot szoktam kenni, kb. 1 cm vastagon. 5-6 óra aszalás után nagy késsel alul elválasztom a ropogós lapokat az aszalótálca lapjától, ráborítok egy másik üres tálcát s arra mintegy „átborítom” a lapokat. Ez a leggyorsabb módszer, amit eddig ki tudtam találni. Azután a fölül még puha, de alul már keményebb lapokat könnyedén lehet 8-10 kockára vágni (nagy késsel vagy ollóval) éppen akkorára, amekkora darabokat azután könnyű lesz kézbe venni és falatozni. Végül újból aszaljuk a ropogóst még 8-10 órát.

Erika, köszönjük szépen a részletes leírást, ez a zöldséges, hajdinás kenyérke nagyon ízlett mindenkinek, érdemes kipróbálni!

Nincsenek megjegyzések: